• DOLAR 32.381
  • EURO 35.094
  • ALTIN 2326.93
  • ...
Siirt`te Mursi`nin idam kararına yürüyüşlü tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mısır'da darbe ile görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hakkında verilen idam kararı, Siirt'teki Sivil Toplum Örgütleri ve Siyasi Partiler tarafından düzenlenen yürüyüş ile protesto edildi.

Siirt`te Güres Caddesi'nde aralarında Hüda-Par ve AK Parti temsilcileri ile Memur-Sen Konfederasyonuna bağlı sendikalar, Mustazaflar Cemiyeti, İHH ve Siirt Üniversitesi Aktif Gençlik Topluluğunun bulunduğu STK`lar ile üyeleri yürüyüş yaparak Mursi hakkındaki idam kararına tepki gösterdi.

Tillo Caddesi'nde toplanan kalabalık bir grup da sloganlar eşliğinde Güres Caddesi'nde yürüyüş yaparak protestolara destek verdi.

Katılımcılar adına basın açıklaması yapan Mustazaflar Cemiyeti Siirt Temsilcisi Behçet Sevgili, idam kararlarının özgürlük ve insan onurunun kaybedilmesi olduğunu söyledi.

İdam kararlarıyla Mısır halkının özgürlük arayışı, onur ve adalet arayışı kaybettiğini dile getiren Sevgili, "Dünya tarihi, Hz. Adem'in çocuklarından bu yana doğru ile yanlışın, iyi ile kötünün, haklı ile haksızın, adalet ile zulmün savaşıdır. İnsanlık tarihi, dünya düzeni sadece bu hesaplaşmaya ayarlıdır. Dün bu savaşın bir cephesi daha Kahire'deki cunta mahkemesinde kendini gösterdi. O “kiralık katiller” dün Habil'i bir kez daha öldürdü. Firavunla İsrail bu sefer aynı cephede birleşti. Kadim düşmanlar bu sefer omuz omuza vererek İsmail'in çocuklarını kurban ediyor.” dedi.

Mısır tarihinde özgür seçimlerle yönetime gelen, ABD ve Avrupa'nın planladığı askeri darbe ile devrilen ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi`nin idama mahkum edildiğini belirten Sevgili, “Mursi ile beraber, hiçbir şekilde şiddete bulaşmamış olan İhvan'ın siyasi kolu Hürriyet ve Adalet Partisi Genel Sekreteri ve şehit Esma'nın babası Muhammed Biltaci ve İhvan'ın beyni olarak bilinen Hayrat Şatır da idama mahkum edildi. Mahkumiyet değil bunlar, cinayet, intikam, siyasi soykırım." ifadelerini kullandı.

"Zulüm ve katliamlarla dolu, Firavunlarla dolu Mısır'da, Sisi'den önceki zalimler bile bu kadarını yapamadı. Nasır da, Enver Sedat da, Hüsnü Mübarek de bu kadarını yapamadı. " diyen Sevgili sözlerini şöyle sürdürdü: "ABD'nin, Avrupa Birliği'nin, Ortadoğu'daki otoriter rejimlerin ortaklığında Mısır, tarihin en büyük siyasi cinayetlerinden birine sahne oldu.” şeklinde konuştu.

Coğrafyanın, karanlığa, kaosa, belirsizliğe teslim edildiğini söyleyen Sevgili, “Birinci Dünya Savaşı kadar büyük bir proje bu. Yüz yıl sonra tarihin en büyük istila ve tasfiye operasyonları bu. Sadece Nil kıyılarında değil, Mezopotamya'dan Anadolu'ya yaymak istedikleri bir plan bu. Sisi bir tetikçi, bir kiralık katil, bir soytarı. Arkasındakilere bakın siz." dedi.  

Yapılan duanın ardından basın açıklaması son buldu.      

  (Muhammed Dayan İLKHA)









 

Bu haberler de ilginizi çekebilir