• DOLAR 32.54
  • EURO 34.912
  • ALTIN 2442.394
  • ...
Hükümetten Beklenen Adım Nihayet Geldi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN - İki büyük depremle Van ve çevresinde yaşayan vatandaşların yaşadığı elim deprem felaketi sonucu Van halkının karşı karşıya kaldığı sorunların bir an önce aşılması, meydana gelen zararların telafisi için hükümetin aldığı kararları, düzenlediği bir basın açıklamasıyla vatandaşla paylaştı.
 
Van Milletvekili Mustafa Bilici, Van`da depremin yol açtığı sosyal ve ekonomik durgunluğun yeniden canlanması için hükümet tarafından kısa ve uzun vadeli birçok tedbir alındığını ve bu tedbirler kapsamında Van`ın tamamını kapsayacak şekilde; Esnaf, Sanatkâr, Tüccar, Çiftçi, Ziraat ve Halk Bankası borçlularına, TEDAŞ borçlularına ve depremde hayatını kaybetmiş kişilerin yakınlarına olmak üzere birçok konuda depremzedelere kolaylıklar sağlanacağını belirtti. Bilici, "Van`da birçok konutun kullanılamaz halde olması, devam eden artçı depremlerin yol açtığı endişe sonucu evlerine giremeyen hemşehrilerimiz, bölgemizdeki ağır kış şartları ve yağan kar nedeniyle çadırlarda mağdur olmamaları için diğer illerdeki kamu kurum ve kuruluşlarına ait sosyal tesislere geçici olarak nakledilmek üzere Başbakanlık tarafından bir genelge yayınlanmış buna göre her ilde vali yardımcısı başkanlığında bir karşılama bürosu oluşturulmuştur. Sosyal tesislerde ısınma, yemek ve diğer temel ihtiyaçlar karşılanmaktadır" dedi.
 
Depremzede olan öğrencilerin sorunsuz bir şekilde gittikleri bölgelerde bulunan okullara misafir öğrenci olarak kayıt yaptırmaları konusunda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bütün illere genelge gönderildiğini hatırlatan Bilici, "Başbakanlık kaynaklarından acil yardım ödeneği olarak Van`a ilk etapta 17 milyon TL gönderilmiştir. Maliye Bakanlığı vergi uygulamaları bakımından Van`ın tamamını "Mücbir sebep hali" ilan ederek 23 Ekim 2011 tarihinden itibaren verilmesi gereken tüm beyanname ve ödemeler ileride belirlenecek bir tarihe kadar ertelemiştir. Çiftçilerin kredi borçları 1 yıl süreyle, faizsiz olarak ertelenmiş, depremde telef olan hayvanların, aynı sayıda verilmesi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı TİGEM görevlendirilmiştir. Aynı zamanda Depremden etkilenen üreticilere 4 aylık yem desteği ödemeleri için çalışma başlatılmıştır" bilgilerini verdi.
 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının sigorta primlerini 1 yıl süreyle ertelediği ve kısa çalışma ödeneği devreye alarak işçilerin mağdur olmaması için 550 ile 1.250 TL ücret ödenmesi kararlaştırıldığı belirten Bilici, "Toplum yararına çalışma çerçevesinde 5 bin kişinin 8 ay süreyle istihdamı için çalışma başlatılmıştır. Depremde hayatını kaybeden vatandaşların yakınları ile malul olanlar için aylık bağlanmasını öngören yasa tasarısı hazırlığı başlatılmıştır. Depremde yaralanan ve sakat kalanlara verilecek protez gibi tedavi araçları içinde katılım payı alınmayacaktır" dedi.
 
Bilici yapılan diğer iyileştirilmeleri ise şöyle sıraladı… 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı elektrik borçlarını 1 yıl süreyle ertelemiştir.
 
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Van`da 6 bin işletme 250 milyon liralık bir kredi hacminden yararlanma imkanı sağlamış buna göre ; KOSGEB Acil Destek Kredisi ile işyeri ve malları zarar gören esnafa, 1 yıl geri ödemesiz olmak üzere, 3 yıl vadeli 100 bin TL`lik sıfır faizli kredi, depremden zarar görsün, görmesin Van`daki tüm esnafa yine KOSGEB aracılığıyla 0 faizle, 1 yıl geri ödemesiz, toplam 3 yıl vadeli 30 bin TL kredi imkanı sağlanmıştır. 
Ziraat Bankası ile Halk Bankası`na borçlu kişilere kolaylık sağlanacak depremden zarar gören çiftçilerimiz Ziraat Bankaları şubelerine başvurmaları halinde borçları ertelenecek. Halk Bankasına borcu olan esnafımızın da başvuruları halinde borçlarının süresi uzatılacaktır.
 
Bilici Hükümetin de desteği ile Van en kısa sürede yeniden inşa edileceğini, diğer illere gitmek zorunda kalan vatandaşların da ilk baharda tekrar geri dönüşleri sağlanacağını belirterek, "hayat kuşkusuz normalleşecektir. Bu vesile ile yaşadığımız deprem felaketi sonucu kaybettiğimiz 644 vatandaşımıza tekrar Allah`tan rahmet, yaralılara acil şifa, yakınlarına da sabır diliyorum" temennisinde bulundu.
 
Fikret Özkan - İLKHA
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir