• DOLAR 32.592
  • EURO 35.045
  • ALTIN 2462.34
  • ...
Hür Der`den Polis Şiddetine Tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR - Van Rahmet Eli Gıda Bankası Başkan Yardımcısı Memduh Sönmez`in polis tarafından darp edilmesine bir tepki de genel merkezi Diyarbakır`da bulunan İnsani Hak ve Hürriyetleri Derneği`nden (Hür Der) geldi. Yazılı olarak yapılan açıklamada, "Polis bu cesaretini son günlerde hükümetin polisin şiddetine gösterdiği göz yumma politikasından aldığı açıktır" denildi.
 
Devletin sivil ve demokratik yönündeki değişimi için yeni Anayasa çalışmalarına hız vermesi gereken hükümetin bu değişim yönündeki iradesinin zayıfladığı, günü birlik ve günü kurtarmaya yönelik bir tavır içine girdiği ifade edilen açıklamada, halkın gerçek taleplerinin görmezden gelinmeye başlandığının müşahede edildiği belirtildi.
 
Hükümetin Tavrı Polisi Cesaretlendiriyor 
 
Polisiye tedbirlerle sorunların örtbas edilmesine göz yumulduğu ifade edilen açıklamada,
 
"Son günlerde Adana emniyet müdürünün, çocuklara silah kullanılması yönündeki cüretkar talebi, Van`da trafik kurallarını hiçe sayan sivil polisi uyaran vatandaşın burnunu kıran polisin cüreti gibi örnekler bize hükümetin gittikçe şiddete başvuran veya şiddet uygulamayı talep eden güvenlik güçlerini cesaretlendirdiğini ve kanıksadığını göstermektedir" denildi.
 
1990`larda Yaşananlar Zihinlerde Hala Canlılığını Koruyor 
 
"Güvenlik güçlerinin yasaların kendilerine verdiği sınırları aşmaya yönelik hareketleri ve talepleri ülkenin sivilleşmesi ve demokratikleşmesi değil polis devletine dönüşmesini getirir"
 
ifadelerine yer verilen açıklamaya şöyle devam edildi:
 
"Güvenlik güçleri hükümetin kendilerine göstereceği hoşgörü ve tolere etmeyi keyfi hareketlerine yönelik bir cesaret emaresi olarak göreceklerdir. Yasayı aşarak hareket etme cesareti alan bir kısım güvenlik güçlerinin 1990`lar da ne gibi olaylara sebebiyet verdikleri toplumsal zihinlerde hala canlılığını korumaktadır.
 
Yasayı kendine dar gören Adana emniyet müdürü gibi insanların çoğalması halkın iradesini ve isteklerini hep sorun olarak gören askeri vesayet sistemini çağrıştırmaktadır. Askeri vesayet sisteminden kurtulmaya çalışan halkımızın daha bu vesayetin izleri devam ederken yeniden bir başka vesayet altına girdirilmek istenmesi kabul edilemez bir durumdur. Askeri vesayetin ülkeye ve topluma çok şey kaybettirdiği ortada iken yeni kayıpların yaşanması karşısında gerekli önlemler alınmak isteniyorsa militarist taleplere karşı onların cesaretini arttıracak uygulamaların hükümetçe engellenmesi gerekir."
 
Polisin Tavrı, Hak ve Özgürlüklerin Önünün Açılacağı Umutlarını Boşa Çıkarıyor 
Van`da bir sivil toplum kuruluşunun yöneticisinin polis dayağına maruz kalmasının kınandığı açıklamaya, "Çocuğunu hastaneden eve götürürken trafik kurallarına uymayan ve bu nedenle kaza geçirme riski ile karşı karşıya kalan vatandaşın; "niye trafik kurallarına uymuyorsunuz" şeklindeki uyarısına, "durumundan hiçbir şekilde polis olduğu anlaşılmayan şahıslar tarafından son zamanlardaki uygulamalardan aldığı cesaretle vatandaşın burnunu telsizle kıracak şekilde karşılık veren polisin, bu cesaretini son günlerde hükümetin polisin şiddetine gösterdiği göz yumma politikasından aldığı açıktır.
 
Polisin gittikçe yasaların dışına çıkma eğilimleri, hükümetin hak ve özgürlüklerin önünü açabileceği yönündeki umut ve temennilerimizin boşa çıkmakta olduğunu göstermektedir.
 
Güvenlik güçlerinin yasa dışına çıkma cesaretini önleyici tedbirlerin bir an önce alınması ve gerçek gündem olması gereken sivil anayasa çalışmalarına hız verilmesi yönünde yönetimin bir an önce harekete geçmesini sivil toplum kuruluşu olarak talep etmekteyiz" ifadeleriyle son verildi.
 
M. Salih Keskin - İLKHA
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir