• DOLAR 32.555
  • EURO 34.953
  • ALTIN 2443.801
  • ...
Batman'da fındıklar kuruyemiş reyonlarından kaldırıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye genelinde 30 Mart 2014’te yaşanan don olayı, stokçularının yaptıkları stok ve fiyatlarda yaşanan yüzde 100 artışın tüketicinin cebini yakması, buna bağlı olarak taleplerin de azalmasıyla, kuruyemiş satıcıları tezgâhlarındaki fındık reyonlarını kaldırdı.

Genel olarak piyasada bir durgunluk olduğunu söyleyen kuruyemişçiler, fındığın yanı sıra kayısı, ceviz içi, fıstık ve kuru incir gibi kuruyemişlerin fiyatlarında yaşanan artışlar, işleri olumsuz etkilediğini belirttiler.

Batman’da kuruyemişçilik yapan Vasfi Gültekin, “Kuruyemiş piyasasında genel anlamda bir durgunluk var. Özellikle tüketilen ana çerez olan fındık, fıstık, ceviz, badem ve kuru incir gibi ürünlerin fiyatlarının yükselişi durgunluğa ilk sebeptir.  İkinci bir sebepte yaz sıcaklarının gelmesidir.” dedi.

“Tezgâhlarımızda artık fındık reyonu yok”

İki sene içerisinde bazı fiyatlarda yüzde yüz artış olduğunu söyleyen Gültekin, “Yaklaşık iki sene içinde kuruyemişte fındığın kilosu 35-40 TL’den 75-80 TL’ye, kayısı 12-15 TL’den 20-25 TL’ye, ceviz içi 35 TL’den 50 TL’ye ve kuru incir 10-15 TL’den 20-25 TL’ye çıktı. Geçen sene az bile satılsa fındığın tezgâhlardaki reyonları mevcuttu. Fiyatlar aşırı yükselmesinden dolayı şu anda elimizde kalmasın diye fındık satmayı durdurduk. Tezgâhlarımızda artık fındık reyonu yok.” şeklinde konuştu.

Kuruyemişçilerden Abdulhakim Arslan ise “30 Mart 2014’te yaşanan don olayı yüzünden fındıklar soğuktan zarar gördü ve verim az oldu. Bu yüzden stokçular fırsattan istifade ederek piyasadaki fındıkları stokladılar. Fındıklar peyderpey piyasaya yüksek fiyatlarla sunuldu. Ortalama olarak 55-80 TL olarak piyasaya sunulan fındıkların yüksek fiyatlar sebebiyle alıcısı azaldı. Bundan dolayı biz satıcılar da fındık reyonlarını kaldırdık.” dedi. (M. Sait Çelik – İLKHA)















Bu haberler de ilginizi çekebilir