• DOLAR 32.457
  • EURO 34.749
  • ALTIN 2437.871
  • ...

Dünyanın en kaliteli mercimeğinin yetiştiği Kızıltepe ovasında ilk ürün, Konuk (Remoke) köyünden hasat edildi.

Çiftçi Mehmet Emin Tekin tarafından hasat edilip hububat pazarına getirilen ürün, Zahireciler Derneği üyelerinden Abid Turgay tarafından kilogramı 2 lira 830 kuruştan satın alındı.

Kırmızı mercimeğin bu sene çok az ekildiğini belirten Kızıltepe Zahireciler Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, bunun nedeninin kırmızı mercimekte prim desteklemesinin çok az olması ve Kanada gibi ülkelerden kalitesiz mercimeğin ithalatına son 5 senedir izin verilmesi olduğunu söyledi.

Öter, “Bundan 15 sene öncesine kadar ovamızda yıllık kırmızı mercimek üretimi yaklaşık 500 bin ton civarında gerçekleşiyordu, Dünyanın bir numaralı kırmızı mercimek ihracatçısı iken şu anda nerdeyse ülkemiz, dünyanın en büyük kırmızı mercimek ithalatçısı durumuna gelmiştir. Kalitesiz ithal mercimek, iç piyasada yerli ürün adı altında satılıyor. Çiftçimizin alın teriyle ürettiği besin değeri ve kalorisi yüksek yerli ürünümüzün hak ettiği değeri bulamamasından dolayı her geçen yıl üretim azalıyor.” dedi.

Gerekli tedbirler alınmadığı takdirde dünyaca ünlü kırmızı mercimeğimizin yok olacağını belirten Öter, “Eski üretim hacmine kavuşması için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın mercimekte destekleme primini artırmalarını ve kırmızı mercimeğin cazibe ürün kapsamına alınmasını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.  (Mehmet Aslan-İLKHA)