• DOLAR 32.593
  • EURO 35.012
  • ALTIN 2456.414
  • ...
Gaziantep`te kutnu kumaşı sergisi açıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep`in en eski hanlarından biri olan Hışva Han`da açılan sergide, ağırlıklı ev dekorasyonuna yönelik aksesuarlardan oluşan ürünler sergilendi.

Hışva Han`da açılan sergiye Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Kutnu Tanıtım Grubu Başkanı Jülide Konukoğlu ile davetliler katıldı.

Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin, sergi açılışında yaptığı konuşmada, Gaziantep`in yerel değerlerine sahip çıktıklarını, Osmanlı döneminden bu yana Gaziantep`te dokunan kutnunun yeniden Türkiye tekstil sektöründeki yerini alması için Kutnu Tanıtım Grubu kurduklarını ifade etti.

Kutnu üretiminin Gaziantep`in sanayileşme geçmişinde önemli bir yere sahip olduğunu ve bu geleneksel kumaşın yeniden Gaziantep`in ticaret hayatında önem kazanması için çaba sarf ettiklerini belirten Şahin, halen şehirde bu kumaşı geleneksel yöntemlerle üreten az sayıda usta ve atölye bulunduğuna dikkat çekti.

Kutnu Tanıtım Grubu Başkanı Jülide Konukoğlu da öncelikli hedefleri arasında,  ağırlıklı olarak turistik amaçlı, geleneksel giysi ve aksesuarda kullanılan kutnunun, kullanımını yaygınlaştırmak olduğunu söyledi.

Konukoğlu, “Kutnu Tanıtım Grubu 2014 yılı Kasım ayında kurulduğu zaman ilk hedefimiz ürün çeşidini arttırmaktı. Kutnu Tanıtım Grubu olarak kendi içimizde yürütme, üretim, tasarım ve tanıtım komisyonları olarak 4 gruba ayrıldık ve çalışmalarımıza devam ettik. Kutnu kumaşından sadece eşarp, kravat gibi az sayıda ürün çeşidi varken, bugün 20 farklı üründen 200 adete ulaştık. Kutnuyu farklı alanlarda kullandık. Gaziantep Üniversitesi ile bilgi alış verişi yaptık. Bu arada Kutnu Tasarım Atölyemizi faaliyete geçirdik.”dedi.

Sergide yer alan ürünler ve benzerlerini Gaziantep`teki Kutnu Tasarım Atölyesi`nden satın almanın mümkün olacağı belirtilirken, ürünlerin tüm Türkiye`ye e-ticaret yoluyla da pazarlanması planlanıyor.

Kutnu Tanıtım Grubu`nun kuruluşundan sonra, kumaşın patentinin alınması için Gaziantep Sanayi Odası`na başvuruda bulunulduğu ifade edilirken, senede 15– 20 bin metre arasında olan kumaş üretiminin, bir yıl içinde 3 katına çıkarılmak için çalışmaların yapıldığı açıklandı.

Kutnu hakkında

Kökeni Selçuklulara dayanan ve Osmanlı İmparatorluğu`nda da üretimi  devam eden kutnu kumaşı, 16 yüzyıldan bu yana da sadece Gaziantep ve civarında dokunuyor.

Adı Arapça “pamuk” anlamındaki “kutun” kelimesinden gelen kutnu, yaklaşık 50-60 cm. eninde dokunuyor. Kutnu, çözgü sayısına göre Alaca ve Meydaniye gibi isimler alıyor.  Kutnuya sadece çözgü sayısına göre değil, desenlerine göre de farklı adlar veriliyor. “Mecidiye, hindiye, zencirli, kemha, darcı, sedefli, mekkavi, kürdiye, cütari, rehvancıoğlu, kırkalem, sultan, Osmaniye, mehtap mercan, sedyeli, çiçekli” gibi 60`ın üzerinde geleneksel desen çeşidi olan kutnunun hakim rengi olan sarı, kumaşa doğal parlaklığını veriyor.

Hışva Han

Lala Paşa Külliyesi olarak da bilinen Hışva Han,1571`de Kıbrıs`ı fethettiği için “Kıbrıs Fatihi” olarak da bilinen, Lala Mustafa Paşa tarafından 1560`lı  yıllarda yaptırılmıştır.

Külliyenin günümüze ulaşan inşa kitâbesi ve vakfiyesi yoktur. Fakat bu yapıların, Gaziantep Şer'î Mahkeme Sicilinde ve bazı kaynaklarda Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırıldığına dair kayıtlar bulunmaktadır. Lala Mustafa Paşa Külliyesi`nin Türk sanatında önemli bir yeri vardır.

Bilindiği kadarıyla ticari yapılardan oluşan bu külliye, Gaziantep'te ilk defa yapılmıştır. Bu külliye gibi, Gaziantep'teki diğer hanların büyük çoğunluğu da kalenin yakınına inşa edilmiştir. Bu durum şimdi olduğu gibi, önceden de ticaret hayatının kale çevresinde yoğunlaştığını göstermektedir. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir