• DOLAR 34.7
  • EURO 36.773
  • ALTIN 2961.825
  • ...
TIR`ları Durduran 4 Savcı da Gözaltında
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kozlu'daki evinde bulunamayan Savcı Takçı, Zonguldak Adliyesi'ne geldi. Savcı Takçı hakkında yakalama kararı çıkarılmıştı.

Tarsus 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) kontrolünde olan tırların Ocak 2014'te durdurularak aranmak istenmesiyle ilgili soruşturmada eski Adana Cumhuriyet Başsavcısı ile 3 savcı ve eski Adana İl Jandarma Komutanı hakkında tutuklama kararı verdi. Hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı verilen savcılardan Aziz Takçı da Zonguldak Adliyesi'ne geldi. Ahmet Karaca ise Gaziantep'teki lojmanında gözaltına alındı.

Mahkeme, Başsavcı Süleyman Bağrıyanık, savcılar Özcan Şişman, Aziz Takçı ve Ahmet Karaca ile eski Jandarma Komutanı Özkan Çokay için yakalama kararı çıkartmıştı. Dün akşam gözaltına alınan savcılardan Özcan Şişman ve Süleyman Bağrıyanık bu sabah Tarsus Adliyesi'ne getirildi.

Tutuklama gerekçesi, Türk Ceza Kanunu'nun 312. maddesinde ağırlaştılmış müebbet hapis cezasını öngören "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs".

Savcı Şişman Adana'da gözaltına alındı
MİT tırlarının durdurulması soruşturması kapsamında, TCK'nın 312. maddesinde ağırlatılmış müebbet hapis cezasını öngören "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" suçlamasıyla hakkında yakalama kararı çıkarılan savcılardan Özcan Şişman Adana'da evinde gözaltına alındı. Şişman ilk tepkisini "Güce biat edenler hukuku yok sayıyor" sözleriyle dile getirdi.

Gazetecilere kararın hukuksuz olduğunu savunan Şişman, "Ben birinci sınıf savcıyım. Hâkimler ve Savcılar Kanunu'nun 88. maddesine göre gözaltına alınamam. Böyle bir suçta suçüstü hali yoktur. Türk Ceza Kanunu'nun 312. maddesinden suçlandım. Casusluk yaptığım iddia ediliyor. Hangi devlete, ne casusluk yaptığımı izah etmeleri lazım. Ben yıllardır casuslukla ilgili soruşturmalar yaptım. Yıllardır terör soruşturmaları yaptım. Neyle suçlandığımı bilmiyorum. Devletin savcısını bu şekilde derdest etmeleri suçtur. Bu suçu işleyenler cezasını çekeceklerdir. Bu kadar net söylüyorum" dedi.

Şişman sağlık kontrolünün ardından Adana Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürüldü.

Bağrıyanık'a Antalya'da gözaltı
Hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı verilen eski Adana Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık ise, Antalya'da evinde gözaltına alındı.
Antalya Cumhuriyet Başsavcı Vekili Adnan Tabar, Tarsus 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı verdiği Bağrıyanık'ın evine gelerek söz konusu kararı iletti.

Bağrıyanık sabah saatlerinde teslim olacağını belirterek, polislerle gitmek istemedi. Bağrıyanık, Antalya Cumhuriyet Başsavcı Vekili Tabar ile görüşmelerinin ardından evinde bulunan yakınlarıyla vedalaştı ve polislerle Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sağlık kontrolüne gitti. Bağrıyanık sağlık kontrolünün ardından Antalya Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürüldü.

Bağrıyanık evinde gazetecilere yaptığı açıklamada kararın hukuksuz olduğunu savunarak, "2802 sayılı Yasa'nın hükmü çok açık. Ağır cezalık, suçüstü hali olmadan hiç kimse yakalanamaz, gözaltına alınmaz. Maalesef alınmış bir karar var. Bizim yaka paça götürülüp milletin gözünün önünde 'bak görüyor musunuz eski Adana Cumhuriyet Başsavcısı'nı nasıl aldık götürüyoruz. Bu tüm hâkim ve savcılara da ders olsun' diye bu gösteriyi yapmak için uğraşıyorlar" dedi.

Karaca ve Takçı evlerinde bulunamamıştı
Savcı Ahmet Karaca dün Beylerbeyi TOKİ konutlarındaki ikametinde bulunamamıştı. Ancak bugün Gaziantep'teki lojmanında gözaltına alındı.
Hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı verilen Cumhuriyet Savcısı Aziz Takçı bugün Zonguldak Adliyesi'ne geldi, Takçı dün Zonguldak'ın Kozlu ilçesindeki evinde bulunamamıştı.

MİT tırlarının durdurulması neydi?
MİT'e ait tırların Suriye'ye silah taşıdığı iddiasıyla durdurularak aranmak istenmesi, Gülen Cemaati ile hükümet arasında 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonu ile şiddetlenen kavganın dönüm noktalarından biriydi. O zaman başbakan olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, tırların durdurulmasında, 'paralel yapı' olarak tanımladığı Gülen Cemaati'ni suçlamıştı. Savcı ve operasyonu yapan askerlerin Fethullah Gülen'in talimatı doğrultusunda işlem yaptığını savunmuştu.

'Yardım malzemesi taşıyordu'
İçinde ‘silah ve mühimmat` olduğu iddia edilen üç tır, 19 Ocak`ta Savcı Aziz Takçı`nın talimatıyla jandarma ekipleri tarafından Tarsus-Adana-Gaziantep otoyolu Ceyhan gişelerinde durdurulup aranmıştı.

Ardından tırlardaki malzemelerle ilgili tutanak da hazırlanırken, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş ve bazı MİT görevlilerinin devreye girmesiyle tırlar yoluna devam etmişti. Erdoğan tırların Türkmenlere yardım malzemesi taşıdığını açıklamıştı.

Başsavcı başka yere atandı, komutan görevden alındı
Olayın ardından Adana Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık, Antalya Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'ne atanmış, arama emrini veren Savcı Aziz Takçı'nın ise yetkileri alınmıştı.
Tırları durduran Adana İl Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Özkan Çokay da görevden alınmış, arama ile ilgili olarak da 'casusluk soruşturması' açılmıştı.

Kaynak: AA, DHA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir