DÜ'de 6.Ulusal Pediatrik Üroloji Kongresi düzenlendi
Dicle Üniversitesi Kongre merkezinde düzenlenen 6. Ulusal Pediatrik Üroloji Kongresinde sağlık çalışanlarının sorunlarının yanı sıra, Diyarbakır'ın turizm açısından dünyaya tanıtılmasının önemine değinildi.
Diyarbakır’da Dicle Üniversitesi Kongre merkezinde, Pediatrik Üroloji Derneği (PEDURO) tarafından 6. Ulusal Pediatrik Kongresi düzenlendi. Kongreye Dicle Üniversitesi Rektörü Ayşegül Jale Saraç, PEDURO Dernek Başkanı Profesör Doktor İbrahim Ulman, Kongre Başkanı Profesör Doktor Abdurrahman Önen ve çok sayıda doktor katıldı.
“Hekimler geleceğinden endişeli”
Açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. İbrahim Ulman, çocuk nüfusunun en fazla olduğu yerde çocuk üroloji konferansı düzenlemenin önemli olduğunu söyledi.
Hekimlerin geleceğe yönelik kaygıları olduğu için sağlık alanında sorunlar oluşabileceğini söyleyen Prof. Dr. Ulman, “Sağlık Bakanlığı Müşteşarı Eyüp Gümüş, son 3 yılda hekim fazlalığının başlayacağını belirtiyor. Geçen yıl da yurt dışında hekim getirileceği söylenmişti. Fakültelerin sayılarının ve öğrenci kontenjanlarındaki kontrolsüz artışın, bizi bu noktaya getireceği belliydi. İşsiz Hekimler oluşmadan, bir an önce planlama yapılmalıdır.”dedi.
“Artık her eline neşteri alan sünnet yapamayacak”
Hekimlerin kendi geleceğinden endişeli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ulman, Hekime yönelik yapılan şiddetin de ayrı bir sorun teşkil ettiğini belirterek, “Bir toplum sağlığı konusu olan Sünnet ile ilgili önemli gelişmeler oldu. Hükümetin geçen yılın sonunda çıkardığı torba yasa ile, Hekim olmayan kişilere sünnet yapma yasağı getirildi. 1 Ocak itibariyle bu karar uygulanmaya başladı. Bu konu bizleri yakından ilgilendiriyor.” şeklinde konuştu.
“Tek amacımız Diyarbakır’ı dünyaya tanıtabilmektir”
Daha sonra söz alan Rektör Ayşegül Jale Saraç, Diyarbakır surlarının dünyada eşsiz olduğunu ve Çin Seddi’nin ise sadece bir setten oluştuğunu, Diyarbakır surlarının tüm geçmiş medeniyetleri aksettiren bir açık hava müzesi olduğunu belirtti.
Rektör Saraç, “Diyarbakır, insanların akın akın geleceği, potansiyeli çok yüksek bir hazine sandığı gibidir. Ama üzeri örtülmüş bir hazinedir. Tek amacımız Diyarbakır’ı dünyaya tanıtabilmektir. İlk medeniyetin kurulduğu, kentleşmenin olduğu, ilk tahılın, hasatın olduğu bir yerdir. İçerisinde birçok bilinmezi saklıyor. Diyarbakır, 7 Peygamber kabri ve 3 makamı ile, tüm dinler arası hoş görünün merkezi ve Mekke ve Medine’den sonra en çok sahabe olan şehridir.” ifadelerini kullandı.
Seminerde konuşan Diyarbakır Tanıtma Kültür ve Yardımlaşma Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Kenan Özhal ise, yaptığı konuşmada Diyarbakır’ın tarihte kullandığı isimlere, barındırdığı medeniyetlere ve yetiştirdiği insanlara dikkat çekti. (Emrah Deniz / M. Sıddık Bilge - İLKHA )