• DOLAR 32.452
  • EURO 34.754
  • ALTIN 2437.68
  • ...
"Mültecileri Geldikleri Yerlere Yollayın"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Akdeniz'de Libya açıklarında hafta sonu 700'den fazla kaçağı taşıyan teknenin batmasının ardından aşırı sağcı Danimarka Halk Partisi'nin Uyum ve Yabancılar Sözcüsü Martin Henriksen, insan kaçakçılığını önlemede tek çözümün kaçakları geldikleri yerlere geri göndermek olduğunu söyledi.

Henriksen, yaptığı açıklamada kaçakların Avrupa'ya ulaşmadan geri çevrilmesi gerektiğini savunarak, "Mülteciler konusunda Avustralya'ya bakmamız gerektiğini düşünüyorum. Onlar da böyle sorunlar yaşamış ancak mülteci gemilerini geldikleri yerlere geri yolluyorlar" diye konuştu.

Bu tutumun uluslararası sözleşmeye aykırı olmadığını savunan Henriksen, Danimarka için en iyisini yaparken, insanların da Akdeniz'de boğulmasının önlenmesi gerektiğini kaydetti.

Henriksen, "Öyle bir durumla karşı karşıyayız ki insan kaçakçıları para kazanmak için insanları Avrupa'ya gönderiyor. Bunu durdurma konusunda başarıya ulaşmış ülkeler varsa neden aynısını biz de yapmayalım? Onlara yemek ve içecek verip geldikleri yerlere geri yollarız. Avrupa dışında kurulacak kamplara yollayabiliriz, tıpkı Avustralya'nın yaptığı gibi. Onlar da şanslarını denemek yerine Avrupa'ya ulaşan olmadığını görünce bu denemelerden vazgeçerler" diye konuştu.

Avustralya Başbakanı Tony Abbott çağrıda bulunarak AB ülkelerinin de tıpkı Avustralya gibi kaçakları denizde fark edip geldikleri yerlere geri gönderilmelerini tavsiye etmişti.

Avustralya okyanusta yakaladığı mültecileri ya özellikle gemiye bindikleri Endonezya'ya yolluyor ya da okyanusta küçük bir ada olan Nauru Cumhuriyeti'ndeki kamplara götürüyor. Birleşmiş Milletler ve insan hakları dernekleri, Avustralya'nın bu tavrını mültecilere ilişkin uluslararası sözleşmeye aykırı buluyor.

(AA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir