• DOLAR 32.602
  • EURO 34.803
  • ALTIN 2499.882
  • ...
Amerika destekli Arap Koalisyonu, saldırılarını durdurdu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Amerika ve Siyonist İsrail'in destek verdiği Suud rejimi liderindeki Arap Koalisyonu 27 gün boyunca bombaladığı Yemen'de saldırılarını durdurduğunu açıkladı.  Suud rejimi Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, düzenlenen hava saldırılarında ülkenin içerisinde Suud ve çevredeki diğer ülkeler için tehdit oluşturabilecek her türlü silahın yok edildiğini ve  Ensarullah Hareketine ait  silahların etkisiz hale getirildiği iddia ederek   koalisyon saldırılarının durdurulduğunu açıkladı.

Bir aya yakın ABD ve Siyonist İsrail desteğinde Yemen'de; Yol, köprü, hastane, okul, pazar yeri ve sivil alt yapı tesislerini hedef alan ve çoğunluğunu çocuk ve kadınların oluşturduğu bine yakın günahsız insanı katleden ve üç bin 500 kişiyi yaralayan Suud rejimi liderliğindeki koalisyon , nihai hedefinin Ensarullah Hareketini yenilgiye uğratmak ve istifa edip ülkeden kaçan  eski cumhurbaşkanı Mansur Hadd'yi iktidara getirmek olduğunu ilan etmişti.

Hedeflerinden hiç birine ulaşmadan saldırılarına son veren Suud rejimi başkanlığındaki koalisyon güçleri böylece Yemen halkının direnişi karşısında büyük bir yenilgi almış oldu.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan, dün  öğlen saatlerinde Yemen`e yönelik hava saldırılarının durdurulması konusunda iyimser olduğunu belirtmiş; ancak el-Arabiya televizyonu, Suudi Kralı Salman`ın ulusal muhafız ordusuna Yemen`deki askeri operasyonlara katılması yönünde emir verdiğini duyurmuştu.

Öte yandan haberde, saldırıların durdurulması konusunda İran'la Rusya arasında yakın bir çalışma ve işbirliğinin de mevcut olduğu iddia edildi.

El-Meyadin`in haberine göre; Yemen`de ateşkes, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin`in Suud Kralı Selman Bin Abdülaziz`i saldırılarına devam etmemesi, aksi takdirde bunun vahim sonuçlarına katlanacağı uyarısında bulunmasından sonra geldi.

Suud ve müttefiklerinin "Kararlılık Fırtınası"nı bitirmek için ileri sürdüğü gerekli şartlardan hiçbiri gerçekleşmedi.

Suud tarafı operasyonun sona erdirilmesinde, “Suud ve çevredeki diğer ülkeler için tehdit oluşturabilecek her türlü silahın yok edilmesi”ni gerekçe gösterdi. Ancak Yemen Ensarullah Hareketi`nin Televizyonu Al-Masirah TV'nin Türkçe twitter hesabından yapılan açıklamada Suud`un "Kararlılık Fırtınası"nı bitirmesi için ileri sürdüğü gerekli şartlar sıralanarak; bu şartların hiçbirinin gerçekleşmediğine işaret edildi.

Kararlılık Fırtınası Sözcüsü Ahmed el-Asiri, operasyonların başladığı günden bu yana Yemen`e 2 bin 415 hava saldırısı gerçekleştirdiklerini açıkladı.

Arap Koalisyonunun saldırılardan önce iler sürdüğü şartlar şöyleydi:

- Husi Hareketinin bütün kentlerden çekilmesi, bütün silahlarının koşulsuz teslimi, silahlardan arındırılmaları için ulusal komisyon oluşturulması

- Başkentin müttefik ülkelere teslim edildikten sonra Sana'da  eski Cumhurbaşkanı Hadi'nin teşkil edeceği ordunun bir ay içerisinde güvenliği devralması.

- Cumhurbaşkanı Hadi'nin ve hükümetin yeniden Sana'ya dönmesi ve tam yetkiyle donatılmış bir şekilde yürütme gücünü tamamen devralması.

- Körfez girişiminin tadil edilmesi, A. Abdullah Salih ve aile üyelerinin dokunulmazlığının kaldırılması, siyasi faaliyetten men edilmeleri

- Kongre Partisi'nin (Salih'in partisi) diyalog istemesi durumunda, iyi niyet girişimi olarak partinin başına yeni bir ismin atanması.

- Husilerin devlet içerisinde siyasi faaliyette bulunma istemeleri durumunda siyasi partiye dönüştüklerini ilan etmeleri

-Suudilerin 27 günlük saldırısına rağmen Yemen ordusu ve Ensarullah Hareketi`nin başkent Sana`da ve Aden başta olmak üzere güney illerinin çoğundaki kontrolü devam ediyor.  (İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir