• DOLAR 32.554
  • EURO 34.949
  • ALTIN 2444.693
  • ...
Bir Ülke daha FM Bandını Terkediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dünyada birçok ülkede terk edilmeye başlanan FM bandı üzerinden radyo yayıncılığı bir ülkede tamamen bitiyor. Norveç Kültür Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre ülkede FM kanalından yapılan radyo yayıncılığı 2017 yılında tamamen sona erecek. Ülkede bu tarihten sonra sadece DAB (Digital Audio Broadcasting) teknolojisini kullanan kanallar yayın yapabilecek.

Bakanlıktan yapılan açıklamada mevcut FM sisteminde sadece 5 adet ulusal radyo kanalına yer olduğunu ifade edilirken DAB`daki mevcut kanal sayısının 22 olduğu, ayrıca 20 yeni kanal da eklenebileceği bilgisi verildi.

Dijital radyo yayını olarak da bilinen DAB`da standart ses aktarımının yanı sıra acil durumlarda bilgi verme, veri aktarma gibi özellikler de bulunuyor. Ayrıca otomobil kullananlar için trafik bilgisi, kaza ve doğal afet gibi veriler DAB üzerinden aktarılabiliyor. Ses kalitesi FM frekansına göre çok daha yüksek olan DAB`da yayın yapan kanal destek verdiğinde ileri, geri sarma ya da çalan müziği durdurma gibi özellikler de kullanılabiliyor.

Türkiye`de şimdilik kullanılmayan bu teknolojiden yararlanmak için bu desteği veren bir alıcıya da sahip olmak gerekiyor. Bazı otomobil üreticilerinde standart olarak bu özelliğe sahip araç içi ses sistemleri bulunuyor.

Kaynak: Al Jazeera

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir