• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
"Yabancı uyruklu kişiler seçme ve halk oylamasına katılamazlar"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman`da dün yerel basında yer alan “Suriyeliler oy kullanacak mı? Haberi üzerine Batman Valiliği yazılı basın açıklaması yayınladı.

Valilik açıklamasında "2709 Sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasa kanunun 67. Maddesinde on sekiz yaşını dolduran her Türk vatandaşı seçme ve halkoylamasına katılma haklarına sahiptir. Hükmü gereğince Türk vatandaşı olanlar seçme ve halkoylamasına katılabilir." Denildi.

Yabancı uyruklu kişilerin ise seçme ve halkoylamasına katılma hakları bulunmadığı belirtilen açıklamanın devamından Valilik, “Haberde adı geçen Bedi Ahmed isimli şahıs 1312 sayılı Türk vatandaşlığı kanunun 1. Maddesine istinaden İçişleri Bakanlığı`nın 15 Mart 2011 tarihli ve 746 sayılı kararına istinaden annesine bağlı nesep yolu ile Türk vatandaşlığını kazandığı ve çocukları da 403 sayılı Türk vatandaşlığı kanunun 1. Maddesine istinaden İçişleri Bakanlığı`nın 18 Mart 2015 tarihli ve 709 sayılı kararına istinaden babalarına bağlı nesep yolu ile Türk vatandaşlığını kazanmıştır.”  İfadelerine yer verdi.

Açıklamanın sonunda,“Suriye`deki iç karışıklıklar nedeniyle ülkelerin de ayrılıp ilimize gelen yabancılara 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu ve bu kanuna bağlı Geçici Koruma Yönetmeliğine istinaden ilimizdeki yabancılar kayıt altına alınmakta ve kendilerine 'Yabancı Tanıtım Kartı' verilmektedir. Yabancılara verilen tanıtım kartı sağlık, Eğitim ve sosyal yardımlara erişim hizmetleri dışında başka amaçla kullanmaları mümkün değildir.” İfadeleri kaydedildi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir