• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Arınç: Belki `Kral çıplak` denecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çözüm süreciyle ilgili geçen haftalarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eleştirilerine verdiği yanıtla gündeme gelen Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, yaşanan tartışmayı "Beş kardeşin beşi bir değildir" diye değerlendirdi.

BBC Türkçe`ye konuşan Arınç, Erdoğan ile en son 10-15 gün önce görüştüklerini belirterek şunları söyledi: 

"Tabii Sayın Cumhurbaşkanımız ile geçmişten bu yana siyaset yapıyoruz. Biz aynı yolda gidiyoruz ama beş kardeşin beşi bile bir değildir. Üslûbumuz farklı olabilir, duygularımız, düşüncelerimiz farklı olabilir, yoğurt yiyişimiz farklı olabilir. Bu farklılıklar da bizim bir zenginliğimizdir. Yani biz bütün bu eleştirilerimizde 'Kral çıplak' filan demedik daha. Belki öyle günler gelecek ki 'Kral çıplak' denecek. Ama biz ilişkilerimizi dostane, kardeşane götürürüz. Partimizin zarar görmesini istemeyiz. Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın zarar görmesini istemeyiz. Çünkü bu parti iktidar olmak ve millete hizmet etmekle görevlidir. Çok şükür bugüne kadar yaptıklarımız ortada. Partiyi zayıflatacak, seçim şansını zayıflatacak hiçbir hareketin içinde olmayız. Şimdi iki ay boyunca bütün gücümüzle partimizin tekrar iktidar olması için gayret edeceğiz."

'Montaj başkanlık sistemi olmaz'

Arınç söyleşide son zamanlarda hem Cumhurbaşkanı hem de hükümet tarafından yapılan açıklamalarla gündeme gelen başkanlık sistemiyle ilgili açıklamalar da yaptı. Arınç üstü kapalı şekilde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Türk modeli' veya 'yerli' olarak tarif ettiği sistemi eleştirdi: 

“Bunun temellerinin Anayasa'da görülmesi lazım. 1982 Anayasası buna göre bir sistem getirmiyor. Biz ancak yeni bir anayasa yaparak veya Anayasa'da yürütme, yargı ve yasamayı başkanlık sistemine göre uyarlayabilecek bir değişiklik yaparak bu sisteme geçebiliriz. Yani birileri, ‘Aaa, ne kadar güzel. Tamam, hadi bakalım bir çay içelim, başkanlık sistemine geçelim` diyecek. Böyle bir şey yok dünyada.”

“Altyapısı olmadan, birbiriyle akort olmadan, birbiriyle check-balance sistemini kurmadan bir başkanlık sistemi olmaz. Yani birileri diyorsa ki, ‘Meksika'da var, Arjantin'de var, Paraguay'da var, Bolivya'da var, orada var, burada var. Biz bunların hepsinden kendimize göre bir şeyler alalım. Ona göre bir başkanlık sistemi getirelim.` Bu, çok doğru olmaz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mart ayının başında eski cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 'Türk tipi başkanlık sistemi olmamalı' sözlerine yanıt verirken, 'Bal gibi de olur' demiş ve şu ifadeleri kullanmıştı:

"Küba, Rusya, Arjantin hepsinin farklı sistemleri var. Bir arı maharetiyle şöyle çiçeklerden nasibimizi alalım, kendi balımızı yapalım İşte bizim başkanlık sistemimiz der geleceğe yürürüz”

Bu haberler de ilginizi çekebilir