"Otizmle mücadele konusunda destek alamıyoruz"
Diyarbakır Otizmle Mücadele Derneği başkanı Adnan Aydın, Otizmle mücadele konusunda kurumlardan destek alamadıklarını söyleyerek sitem etti.
2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla düzenlenen konferansta konuşan Diyarbakır Otizmle Mücadele Derneği Başkanı Adnan Aydın, Otizmle mücadele konusunda kurumlardan destek alamadıklarını söyleyerek otizmli çocukların haklarına dikkat çekti.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Diyarbakır Otizmle Mücadele Derneği tarafından Sümerpark resepsiyon salonunda düzenlenen Konferansa, otizmli çocuklar ve eğitmenleri ile bazı aileler katıldı.
Düzenlenen konferansa Diyarbakır Otizmle Mücadele Derneği (Dom-Der) Başkanı Adnan Aydın, katılımcılara konu ile ilgili açıklamalarda bulundu.
“Otizmli insan sayısı artıyor”
Diyarbakır Otizmle Mücadele Derneği olarak Diyarbakır’da otizm alanında birçok sorun ve sıkıntıları tespit ettiklerini belirten Aydın, zaman zaman tespit ettikleri bu sorunları dile getirdiklerini ve bu sorunları farklı yollarla dile getirdiklerini söyledi.
Aydın, “Fakat üzülerek belirtirim ki sorunlarımızı hal edemedik. Yanımızda hiçbir kurum ve kuruluş yer almadı. Önümüzde aşılacak daha birçok engel var. Otizmin hızla arttığını söyleyebilirim. Yapılan araştırmalara göre doğan her 80 çocuktan 1’inin otizmli olduğunu görüyoruz. Bundan 15 yıl öncesi 10 bin de 1 iken şu anda 100’de hatta 80 ‘de 1’e yükseldiğini ifade edebiliriz.” ifadelerini kullandı.
“Otizmli çocuklar eğitimden mahrum kalıyor”
Eğitimin her insanın en temel hakkı olduğunu ve bunun da anayasal güvence ile korunduğunu ifade eden Aydın sözlerini şöyle sürdürdü:
“Anayasada kimsenin eğitim öğretim hakkından mahrum bırakılamayacağını söyleniyor. Ama maalesef şu an otizmli çocuklarımızın yüzde 90’ı en temel hakları olan bu haklarından mahrum kalmıştır. Bu nedenle eğitimde eşitlik maddesi gereğince eğitim de eşit oranda hak sahibi olabilmeleri için bazı sorunların çözülmesi gerektiğine inanıyoruz. Okul öncesi eğitim, Zorunlu eğitim ve kaynaşma dönemi, Ortaöğretim ve Mesleki eğitim derslerinin verilmesi lazım.”
“Otizmle mücadele kapsamında okul inşa edilmesini bekliyoruz”
Otizmle mücadele kapsamında STK’ları, Belediyeleri, Kamu kuruluşlarını ve Valileri ilgilendiren birçok konunun olduğunu vurgulayan Aydın, mesleki eğitimin nüfus istatistikleriyle karşılaştırtıldığında oldukça olumsuz bir tablonun ortaya çıktığına vurgu yaptı. Aydın, “İlimiz de açılan bir okulumuz var. Burada 70 öğrencimiz var. Ama bu 70 öğrencinin sayısı kapasiteye göre çok az. Kapalı bir ortamda dört duvar arasında eğitim verilmeye çalışılıyor. Bu da çocuklarımızı iyileşme sürecinde olumsuz etkiliyor. Dışarıdaki fiziki şartlardan hiçbir şekilde faydalanılamıyor.” ifadelerini kullandı.
“Otizmli çocuklar daha mücadelecidir”
Diyarbakır’da resmi olarak 650 otizmlinin olduğunu gayri resmi rakamın ise binleri geçtiğini belirten Aydın son olarak şunları dile getirdi:
“Bu sayı çok ciddi bir rakamdır. Unutulmamalıdır ki birçok otizmli bireyin bazı alanlarda normal insanlardan daha disiplinli çalıştıkları görülmekte. Çünkü kendilerine verilen görevleri düzgün bir şekilde yerine getirmeye çalışıyorlar. 13-15 yaş arası otizmli bireyler eğitim almadıkları için maalesef kendilerini geliştiremiyorlar. Bunun sonucunda da ailelerde yaşanan sorunlar artmaktadır.” (Ali Fidancı-İLKHA)