• DOLAR 32.578
  • EURO 34.979
  • ALTIN 2448.142
  • ...
Türkiye su fakirliği çeken ülke grubunda
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü öğretim elemanı Doktor Neşe Üzen, Türkiye’nin su fakirliğine yönelik verdiği konferansta önemli hususlara dikkat çekti.

Türkiye’nin su fakirliğine çeken ülke grubunda yer aldığını belirten Üzen, plansız kentleşme, hızlı nüfus artışı ve plansız endüstrileşmenin su sorunlarını artırdığını kaydetti.

Ziraat Dekanı Profesör Doktor Bekir Bükün, Diyarbakır Orman ve Su İşleri Müdürü Erdal Seven, öğretim elemanları ve çok sayıda öğrencinin katıldığı konferans, ilgiyle takip edildi.

21’nci yüzyıl’da su sorunlarını daha da arttıracak 4 önemli faktörün hızlı nüfus artışı, su sektörüne yapılacak yatırımların gecikme riski, su kaynaklarının kullanımındaki verimsizlik ve su kaynaklarının kirliliği olarak belirlendiğini kaydeden Üzen, ülkelerin, gelir endeksine bağlı su tüketim değerlerine dikkat çekti.

Sektörel bazda su kullanımı ile ilgili rakamsal değerleri paylaşan Üzen, Diyarbakır’ın içme-kullanma, sanayi ve sulama olmak üzere yılda toplam 281 milyon 320 bin 000 metreküp su kullandığını açıkladı.

Kuraklığın nedeni yanlış sulama

Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın (WWF) ‘Akdeniz’de Kuraklık’ raporuna göre; Türkiye’nin de bulunduğu Akdeniz Havzası’nda kuraklığın nedenlerinin tarımda yanlış sulama teknikleri ve global ısınma olduğunu kaydeden Üzen, azalan su kaynakları ve marjinal suların kullanımı ile ilgili detaylar sunarak şunları dile getirdi:

“1991’de dünyanın birçok kurak bölgelerinde sulama suyu ihtiyacının yüzde 70 ile yüzde 90’ın geri kazanılan sulardan oluşuyor. Almanya’da 100 yıldır atık su ile sulama yapılıyor. İsrail’de pamuğun tümü damla sulama ile sulanıyor. Dünyada ise 500 bin 000 hektar alan atık su ile sulanıyor.” (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir