• DOLAR 32.518
  • EURO 34.948
  • ALTIN 2438.81
  • ...
DÜ'de Türkiye ve IKBY ilişkileri konulu panel
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dicle Üniversitesi Siyasal Araştırmalar Merkezi (DÜSİAMDER) ve İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Genç Yaklaşımlar Kulübü işbirliğiyle düzenlenen ‘Değişen Ortadoğu Dengelerinde Türkiye ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi İlişkileri’ konulu panel, geniş bir katılımla gerçekleştirildi.

Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Yardımcı Doçent Doktor Ömer Ergün’ün moderatörlüğünü yaptığı panele  Irak-Kürdistan Bölgesel Yönetimi KDP Milletvekili Vaman Faisal Saleem, Süleymaniye’den Çevdar Gazetesi Editörü Heja Dilşad ve DÜSİAMER Müdürü Yardımcı Doçent Doktor Hüseyin Şeyhanlıoğlu panelist olarak katıldı.

Diyarbakır’da olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek söze başlayan Irak-Kürdistan Bölgesel Yönetimi KDP Milletvekili Vaman Faisal Saleem, Dicle Üniversitesi’nin Türkiye ile Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasında köprü olması gerektiğini belirtti.

“Türkiye ile köklü ilişkiler kurduk”

Diyarbakır ve Dicle Üniversitesi’nin büyük ve önemli yerler olduğunu dile getiren Saleem, “2010 yılından beri Türkiye ile Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasında ticari anlamda yeni kapılar açıldı. İki taraf da bu kardeşliğin ve dostluğun anlamını biliyor. Ortadoğu’daki değişim bizi yakınlaştırmaktadır. Son 10 yılda başta Arap baharı olmak üzere son derece köklü ilişkiler oldu. Ticari boyutta çok kapsamlı ilişkilerimiz var” dedi.

“Kürdistan bayrağı ile karşılanmak istiyoruz”

Kürdistan Bölgesel Yönetiminin ‘Kuzey Irak’ olarak ifade edilmesinden duydukları rahatsızlığı dile getiren Heja Dilşad, “Bu söylemi red ediyoruz ve her fırsatta Türkiye’deki yetkililere de bunu iletiyoruz. Irak anayasasına göre bölgenin adı Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi olarak geçiyor. Bizim kendi anayasamız var. Irak anayasasına göre resmi bir statü konumundayız. Dünya çapında Kürdistan bayrağıyla bölgemizi temsil ediyoruz. Kürdistan Yetkililerimiz Türkiye’ye geldiğinde resmi olarak Başbakanlık düzeyinde karşılanmıyor. Kürdistan bayrağını görmüyoruz. Bu bizi üzüyor. Siz müttefik diyorsunuz, önemli komşu diyorsunuz. Ama fiilen bunu göremiyoruz.” diye konuştu.

“Kürtler önemli bir aktördür”

Dünya dengelerinin, son 30 yılda kökünden değiştiğini anlatan Yardımcı Doçent Doktor Hüseyin Şeyhanlıoğlu, “Soğuk savaş dediğimiz 2 bloklu dünya düzeni değişti. Rusya yıkıldı. Amerika tek güç oldu. Bu güç 2000 yılında Irak’ı işgal etti. 10 yıl sonrasında Arap baharının emareleri görülmeye başlandı. Yeni güç odakları çıkmaya başladı. Bunlardan biri Kürtlerdir. Kürtler artık Ortadoğu’da bir aktör olarak vardır. Türkiye de bu bilinçte, bu şuurda. Her şeyden önce iç barışını sağlayıp ikinci aşamada Erbil başta olmak üzere Kürtlerle çok yakın dostane ittifak ilişkileri içerisindedir. 50 yıllık petrol antlaşması bunun en somut göstergesidir. Irak Kürdistanı da bu anlamda Türkiye ile kader birliği etmişçesine her boyutuyla Türkiye ile birliktedir.” şeklinde konuştu.

Panel, öğrencilerin katılımcılara sorduğu soruların cevaplandırılması ile sona erdi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir