• DOLAR 32.219
  • EURO 34.728
  • ALTIN 2446.966
  • ...

İşgücü araştırması 2014 sonuçları açıklandı. Buna göre, Türkiye genelinde işsizlik oranı yüzde 9,9 oldu.

Mezun olunan okula göre, en yüksek işsizlik oranının yüzde11,9 ile genel lise mezunlarında, yüzde11,8 ile de ilköğretim, ortaokul ve orta dengi meslek okulu mezunlarında gözlendi.

İstihdam oranının en yüksek olduğu eğitim düzeyi yüzde 70,7 ile yüksekokul veya fakülte mezunları iken, bunu yüzde 58,1 ile meslek lisesi mezunları izledi.

Eğitim durumuna göre işsizlik oranında, okuma-yazma bilmeyenler haricinde önemli bir farklılık gözlenmezken, istihdam oranında farklılık dikkat çekti.

Hem işsizlik oranı, hem de istihdam oranı, okuma yazma bilmeyenlerde en düşük düzeyde. Okuryazar olmayanların işsizlik oranı yüzde 6,3 iken, istihdam oranı yüzde 17,9 oldu. Bu durumun temel olarak okur-yazar olmayan kadınların işgücü piyasasında yer almamasından kaynaklandığı belirlenirken, erkeklerde en yüksek işsizlik oranı okur-yazar olmayanlarda gözlendi.

Gazetecilik ve enformasyon istihdamda en düşük, işsizlikte ise en yüksek alan oldu

Türkiye genelinde yüksekokul veya fakülte mezunlarında istihdam oranı yüzde 70,7 işsizlik oranı ise 10,6 olarak gerçekleşti.

İstihdam ve işsizlik oranları incelendiğinde, “Gazetecilik ve enformasyon”un yüzde 50,6 ile istihdam oranının en düşük, yüzde 29,1 ile de işsizlik oranının en yüksek gerçekleştiği alan olduğu görüldü.

Sağlık mezunlarının istihdam olanağı daha fazla

Sağlık alanından mezun olanların istihdam olanağının daha fazla olurken, işsizlik ve istihdam oranları ise şu şekilde gerçekleşti: yüzde 83,1 ile “Sağlık”, yüzde 83 ile “Veterinerlik” ve yüzde 79,4 ile “Güvenlik hizmetleri” oldu. İstihdam oranı en düşük olan “Gazetecilik ve enformasyon” alanını, yüzde 61,7 ile “Sanat” ve yüzde 62,8 ile “Sosyal ve kişisel hizmetler” izledi.

Diğer taraftan, işsizlik oranı en yüksek olan, “Gazetecilik ve enformasyon” alanını, yüzde 16,6 ile “Bilgisayar”, ve yüzde 16,3 ile “Sanat” izledi. İşsizlik oranı en düşük alanlar ise yüzde 2,5 ile “Güvenlik hizmetleri”, yüzde 3,2 ile “Sağlık” ve yüzde 7,2 ile “Beşeri bilimler” oldu.  (İLKHA)