• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
Mısır`ın Hamas`ı Terör Örgütü İlan Etmesinin Arkasındaki Sebepler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kahire`deki Acil İşler Mahkemesinin İslamî Direniş Hareketi (Hamas)`ı terör örgütü ilan etmesi Filistin içinde ve dışında büyük yankı yaptı. Çünkü bu karar Arap-Siyonist savaşında stratejik etkiler yapacağı gibi, Mısır`ın siyasi rolünde de dramatik ağır hasarlar meydana getirecektir.

Kararı ancak siyasi coğrafya, uluslararası ilişkiler ve siyasi ekonomi düzleminde anlayabiliriz. Mısır siyasetçilerinin mutfağında pişirilmiş siyasi bir karardan bahsediyoruz. Bu karar birçok etkenin sonucudur. Bunların başında temelsiz rejimin altyapısı, oldukça karışık bir hal alan Mısır toplumunun durumu, dibe vuran ekonomi, rejimin dış ülkelerden yardım almak için adeta yalvaran durumu geliyor.

Bana göre Mısır`ın Hamas ile ilgili kararı altı nedenden ötürüdür:

Birincisi

Tarihin kabul edilen gerçeklerinden biri, halkın desteğinden yoksun temelsiz rejimlerin, içerdeki sorunlara karşı dikkatleri dağıtmak, güvenli bir sosyal ortam oluşturma acizliğini kamufle etmek için sürekli dış düşmanlar üretmeleridir; sömürgecilerin etkisiyle patlamak üzere olan siyasi coğrafyalarda gerginliklerden istifade ederek, yeni krizler oluştururlar.

İkincisi

Rejim, propaganda yoluyla halkı hiç de inanmadığı konulara inandırmak ve inanıyormuş gibi göstermek istiyor.

Üçüncüsü

Temeli çürük rejimin, siyasi hayatını sürdürmek için bölgesel ve küresel güçlerin hizmetine gönüllü bir şekilde girmek istemesidir. Dolayısıyla Mısır`ın Hamas ile ilgili kararı siyasidir. Bununla Amerika ve Siyonist işgal rejiminin hoşnutluğunu kazanmak istiyor. Çünkü Hamas, diğer direniş grupları gibi Amerika`nın bölgedeki stratejik projeleri için tehlike oluşturuyor.

Dördüncüsü

Üçüncü şıkkın devamı olarak, rejim Hamas hareketinin pusulasını kaydırmak; alanı olmayan siyasi çekişme, didişme ve tartışmalara sokarak enerjisini tüketmek istiyor.

Beşincisi

Siyonist işgal rejimi tarafından itilen Mısır rejimi, Hamas hareketini siyasi coğrafyadan, kültürel ve tarihi mirastan mahrum bırakmak istiyor. Yani hareketin toplumsal Arap derinlikli sosyal desteğini yitirmesini, ontolojik olarak varoluşuna büyük destek veren etnik, dini ve tarihi bağlarının da kopmasını istiyor.

Altıncısı

Mısır rejimi bölgesel düzlemde yeni bölgesel paktların kurulacağına dair haberlerin yayıldığı bir dönemde bu konuda yapılacak görüşmelerde konumunu güçlendirecek kartlarının olmasını istiyor. Bu konuda Mısır, Türkiye`nin şartlarıyla, çözümler konusunda insaflı davranması ve İhvan projesine karşı gösterdiği düşmanlıkta radikal tutumunu bırakması konusunda uyarı sinyali veren Suudi Arabistan`ın çözümler karşısında gösterdiği tavırla çatışıyor.

Bu kararın Hamas`a yönelik var olan baskıları artıracağı, işgal rejiminin Hamas'ın kendisi için oluşturduğu stratejik tehlikeyi kuşatmak için ona karşı yeni bir savaş başlatma sürecini hazırlayacağı kesindir.

Ancak bölgesel düzlemde meydana gelen kimi siyasi gelişmeler Mısır`ın geri adım atmasına neden olabilir.

Türkiye`nin amacına uygun yeni roller alması, Suudi Arabistan`ın politika değişikliğine gitmesi, Kral Abdullah ile Arap Baharının sebep olduğu boşluğu doldurmak için bazı Sünni devletlerin bölgesel bir blok oluşturma eğilimleri bunların başında geliyor.

Amir Sa`d - Filistin Haber

Bu haberler de ilginizi çekebilir