• DOLAR 32.443
  • EURO 34.812
  • ALTIN 2448.629
  • ...
Göçebe iken ürettiği proje ile hayatı değişti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kürtçe Berti olarak ifade edilen ve ‘ Göçebe-Koçer’  anlamına gelen Beritan Aşiretine mensup Rukiye Sarıgül’ün, bir kadın olarak yaşam hikâyesi farklı ve bir o kadarda etkileyici.

Beritan Aşireti, hayvancılık faaliyetini benimsemiş ve bu faaliyet alanına göre Göçebe yaşam tarzını benimsemiş bir aşiret. Yazın serin, bol ot ve su alanlarını, kışın da sıcak, bol ot ve su kaynaklarının olduğu yerlerde uygun göçebe alanları oluşturarak, temel geçim kaynakları olan hayvancılık faaliyetini benimsemişlerdir. Zamanın değişen yaşam koşullarına endeksli   bir yaşam tarzını benimsemiş olan bu aşirete, devlet  tarafından Bismil-Çeltikli Köyünde yaşam alanları  ve  verimli tarım- hayvancılık alanları tahsis edilerek yaşamları kalıcı  hale getirildi.

Kendisine Devlet desteği ile sunulan arazi üzerine, hayvancılık faaliyetlerini gerçekleştirmek üzere Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Diyarbakır İl Koordinatörlüğüne proje sunan Rukiye Sarıgül, TKDK tarafından kendisine sunulan yüzde 60 hibe desteğiyle, Avrupa Birliği Standartlarında modern besitesisine kavuşmuş oldu.

Sarıgül, bir taraftan TKDK tarafından sunulan hibe desteğiyle, Avrupa Birliği standartlarına sahip bir işletmeye sahip olurken, diğer taraftan da ticari hayatta kadınların  da var olabileceğini ispatlayarak, sergilediği girişimci ruhuyla,  cesaret örneği teşkil etmiştir.

TKDK Diyarbakır İl Koordinatörü  Hikmet Güneş, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Rukiye Sarıgül’ü işletmesinde ziyaret ederek kendisini tebrik etti.

Güneş kentin en ücra köşelerine ulaşmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, kurum olarak kadın girişimcileri  her zaman destekleyeceklerini ve TKDK olarak sunulan projelerin inceleme aşamasında da önceliğin kadın girişimcilerine verildiğini ve bu noktada kadın girişimcilerinin bir adım daha önde olacaklarını ifade etti.

Rukiye Sarıgül projesinin hayata geçirilmesinde kendisine gösterilen ilgi ve alakadan çok mutlu olduğunu ifade etti.

Ayrıca projesine ilişkinde bilgi veren Sayın Sarıgül Proje tutarının 1 milyon 161 bin 450 TL olduğunu, TKDK’nın kendisine 696 bin 869 TL hibe verdiğini söyledi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir