• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Savaşların en büyük mağduru kadınlardır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şanlıurfa İHH bayan komisyonu, Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Karakoyun İş Merkezi önünde bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına Suriyeli kadınlarda destek verdi. Basın açıklamasının Şanlıurfa İHH Kadın komisyonu adına Komisyon Başkan Yardımcısı Betül Çiftçi okudu.

Açıklamada emperyalist devletlerin çıkar savaşları sonucu binlerce kadının mağdur edildiği, özellikle Suriye`deki savaşta kadınların uğradığı zulümlere dikkat çekildi.

Cahiliye kadını diri diri gömerken İslam onu yüceltmiştir

Kur`an-ı Kerim`in, sağlıklı bir aile inşasında kadına hususi bir rol biçtiğini belirten Çiftçi, “ Kadın, insanlık tarihinin kara sayfalarından olan cahiliye çağında diri diri gömülüp mirastan mahrum edilirken yahut rızası dahi alınmaksızın evlendirilir hatta alınıp satılan bir meta olarak değersizleştirilirken, İslam, onu  “Allah`ın emaneti bir evlat”, “saliha bir eş”  ve “Cennet`in ayakları altına serildiği anne” olarak yüceltmiştir. Hz. Havva, Hz. Hatice, Hz. Meryem, Hz. Aişe ve Hz. Fatıma örneklerinde görüldüğü gibi tüm insanlık için rol modeli olarak takdim edilip ahlaklı ve erdemli bir yaşamın kurucu öğesi olarak öne çıkartılmıştır.” dedi.

 Sömürgecilerin çıkar savaşları en çok kadınları mağdur ediyor

Günümüzde yaşanan savaşlarda en çok kadınların mağdur edildiğine değinen Çiftçi, “Medeniyetimizin altın çağlarının oldukça uzağına düştüğümüz bu günlerde İslam dünyasında yaşanan genel problemlere bağlı olarak kadınların mağdur edildiği ciddi sorunlar gün yüzüne çıkmıştır. Afrika ve Asya ülkelerinde büyük güçlerin çıkar savaşları ve sömürgeciliğin devam eden etkileri, yoksulluk ve geri bırakılmışlığın sonuçları en fazla kadınları etkilerken Ortadoğu`da yoğunlaşan çatışma alanları da başta Suriye, Filistin ve Irak olmak üzere yüzlerce kadını dul bırakmış, bir o kadarını da hapishanelerde mahkûm hale getirmiş, yine kadınları zor şartlar altında muhacir olmuştur.” Diye konuştu.

 Suriye`de binlerce kadın her türlü zulme maruz bırakıldı

Suriye`de dört yıldır yaşanan savaşa da değinen Çiftçi konuşmasına şöyle devam etti: “Suriye`de 4 yıldır devam eden savaş hem Suriye toplumunu ve hem de komşu toplumları derinden etkilemektedir. Savaş nedeniyle 15.000 Suriyeli kadın hayatını kaybederken binlerce çocuk öksüz kalmıştır. 6000 Suriyeli kadın tecavüze uğramıştır. Suriyeli kadınlar kaçırılmakta, insan tacirleri tarafından kullanılmakta, hapse atılmakta, tecavüze, psikolojik ve fiziksel saldırılara maruz kalabilmektedir. Halen yüzlerce Suriyeli kadından haber alınamamakta sağ mı, ölü mü oldukları bilinmemektedir. Yine akıbeti belirsiz yüzlerce Suriyeli kadın hapishanelerde türlü işkencelere maruz bırakılmaktadır.”

Son zamanlarda yaşanan kadın cinayetleri ve şiddet vakaları ise İslam medeniyetinin kadına verdiği değerli paye ile tam bir tezat oluşturduğunu ifade eden Çiftçi, yetkililerin bu konuda gerekli önlemleri ivedilikle alması gerektiğini söyledi.

Açıklama, Suriyeli âlimlerden Muhammed Mazhar Nakşibendi`nin yaptığı Kürtçe konuşma ile sona erdi. (Osman Gülebak-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir