• DOLAR 32.554
  • EURO 34.906
  • ALTIN 2425.685
  • ...
Kanser Hastaları: Mağdur ediliyoruz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kanser tedavisi gören birçok hasta binlerce TL tutarındaki ilaçlarını daha önce az bir ücretle alabiliyorlardı.  Yeni bir uygulamayla binlerce TL tutarındaki ilaç ücretleri alınmaya başlandı. Bu büyük miktardaki parayı bulamayan kanser hastaları, ölümle pençeleşiyor. Yetkililere seslenen hasta ve hasta yakınları, 'Tedavi olmazsak öleceğiz' diyerek yetkililerin sıkıntılarına bir an önce el atmasını istediler.

Bingöl`de yaşayan ve kanser tedavisi gören hastalar daha önce dış ülkelerden kendileri için gelen ve binlerce TL tutarındaki ilaçlardan ücret alınmıyordu. Yeni bir uygulamayla binlerce TL tutarındaki ilaçların ücreti alınmaya başlayınca ve bu ücreti veremeyen birçok kanser hastası tedavi olamadığı için ölümle baş başa kaldı.

“Bir ilaç ücreti 429 Euro olarak istiyorlar”

Prostat kanserine yakalanan hastalardan Selahattin Kısmet, kullandığı ilacı, eczacılarda bulamadığı için yurtdışına rapor gönderdiklerini belirterek, ' Bize ücreti 429 Euro olduğunu ve bunu ‘kendiniz ödeyeceksiniz` dediler. Tabi biz de ödeyemedik maalesef ilacı da alamadık. Şimdi biz emekliyiz 900 lira maaş alıyoruz yetmiyor ilaç almamıza. Dışarıdan geldiği zaman pahalıdır. O yüzden SGK ödemiyor ve bundan dolayı mağdur oluyoruz. " dedi.

Üç aydır tedavisinin yokluktan dolayı kesildiğini ifade eden Selahattin Kısmet daha sonra, "İki ay önce ameliyat olmak zorundaydım. Kendi imkânlarımızla dışarıdan ilaçları getirtemeyiz. Dışarıdan devlet gidip almıyor. Eczacılar birliği getirtiyor bu sefer de parasını istiyor. İlacım iki aydır gelmiş alamıyorum Bizde bunun çözümü için uğraşıyoruz. Sağlık Bakanlığının buna bir el atması lazım. Başbakanlığa kadar aradım hiç birşey yapamadılar. Sağlık Müdürlüğüne gittim görüştük ondan sonra herkes birbirine havale etti orada da herhangi bir sonuç çıkmadı. Sağlık Müdürlüğüne gittim onlar benimle uğraştı. İlacın dâhil edilmemesi hastaların ölümüne mahkûm edilmesine yol açıyor. Bu ilaç pahalı 429 Euro Bağkur emeklisiyim 900 lirayı aşan bir miktardır bu. Gereken yerlere ulaşmayı denedik ama bizim gibi mağdurlar çoktur herhalde. Araştırdık Bize' herkes kendi ilacını kendi alacak, kendi ilacını kendi ödeyecek' denildi. Bu ilacı alamadığım için tedaviden geri kaldım.”ifadelerine yer vererek mağduriyetini dile getirdi.

“Akciğer kanseriyim, 5 bin TL ilaç parasını veremediğim için tedavin yarıda kaldı”

Mağdur hastalardan Akciğer kanseri olan Dindar Bayşu ise, “ Akciğer kanseriyim.  Bir yıldır tedavi görüyorum. 3 ay boyunca kemoterapi gördüm. Daha tablet hap tedavisine başladılar. Bu ilaçta Türkiye de bulunmadığı için Avrupa`dan Sağlık Bakanlığı aracılığıyla getiriliyor.  Sağlık bakanlığına başvuruyoruz. Daha sonra Eczacılar Birliği vasıtasıyla bize geliyordu. Bu şekil 6 ay ilaç kullandım. Şuanda dışarıdan ilaç aldığımızda ilacın birim fiyatı 16 bin Euro`dur. Yani üç kutu ilaç iki defa aldım.  Sıfır ödemesiz normalde devlet karşılıyordu ve katkı payı bizden alınmıyordu.” Şeklinde mağdur edildiklerini dile getirdi.

“Yeni ilaç alamadığım için 6 ay boyunca gördüğüm tedavi de boşuna gitti”

Yeni ilaç uygulamasıyla her şeyin alt-üst olduğunu ifade eden Dindar daha sonra, “Şuanda bir değişiklik olmuş bende anlamadım artık ne olmuşsa bilmiyorum bize engel çıktı. Sağlık bakanlığına yine başvurdum ve onay aldım.  Aldığım onaylı evrakı Eczacılar Birliğine verdim. Eczacılar Birliği diyor ki; 'Ruhsat bizden alınmış, ilacı da getiremiyoruz.`  Devamlı kullanmam gereken ilaç 10 gündür bitmiş, durumum çok kötü, sıkıntı yaşıyorum. Psikolojim bozulmuş,  ayrıca 6 ay boyunca gördüğüm tedavi de boşuna gitti, yani ara verilmemesi gerekiyor. İlacım için Sağlık Bakanlığını arıyorum, Sağlık Bakanlığı başka yere yönlendiriyor. Bir türlü bir çözüm bulunamadı. Şuan da bir aylık tedavi için 5 bin TL ücret isteniyor. Ben asgari ücretle çalışıyorum, bu istenilen parayı nerden getirip vereyim? Daha önce böyle bir şey yokken bu yeni uygulama nereden çıktı bir anlam veremiyorum." Diyerek Sağlık Bakanlığının kendilerini mağdur ettiğini ifade etti.

Ben durumda birçok hastanın olduğuna da dikkat çeken Dindar, son olarak, " Bunlar ölümle baş başa bırakılmış. Devlet ve hükümet bu anlamsız işe bir çare bulması lazım. Aksi halde birçok kanser hastası ölümle karşı karşıya kalır.  Şuan bir çözüm getirilmezse durum çok vahim olur. Devlet büyüklerinden bir çözüm istiyoruz.”diyerek yetkililere seslendi.(Nihat Kanat-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir