• DOLAR 32.458
  • EURO 34.749
  • ALTIN 2438.061
  • ...
İngiltere`nin işkence dosyaları açılıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İngiltere`nin Kenya`daki bağımsızlık mücadelesini bastırmak için şiddet ve işkence yöntemlerine başvurduğu ortaya çıktı. İngiliz Times Gazetesi bugün manşetinden verdiği haberde, İngiltere hükümetinin, sümenaltı ettiği işkence dosyalarını açtı.

Yaklaşık 50 yıl önceki bağımsızlık mücadelesinde ülkenin önde gelen kabilelerinden Mau Mau`nun İngiliz yönetimine karşı ayaklandığını hatırlatan gazete, bu ayaklanmanın kanlı bir şekilde bastırıldığını ve 12 bin isyancının öldürüldüğüne haberinde yer verdi. İngiliz hükümetinin, yetkilileri korumak için bu belgeleri gizlediği belirtiliyor.

Gazete, "İngiltere sömürge tarihinin en karanlık dönemlerinden biri" olarak tanımlanan olaylarla ilgili olarak, Dışişleri Bakanlığı arşivlerinde 300 kutu belgenin gizli olduğunu yazdı.

Hadım etme ve ağır cinsel saldırı gibi birçok ağır şiddet eylemlerine hedef olduklarını söyleyen dört yaşlı Kenyalı işkence gördükleri iddiasıyla Dışişleri Bakanlığı`nı dava etti. Bunun üzerine, şimdiye dek kayıp olduğu veya imha edildiği sanılan bin 500 civarındaki dosya, Yüksek Mahkeme`nin hükümetten talep etmesi sonucu ortaya çıktı. Söz konusu belgelerin, Kenya`nın 1963 yılında bağımsızlığını ilan etmesine kısa bir zaman kala ülkeden çıkarıldığı ileri sürülüyor. Davanın perşembe günü Yüksek Mahkeme`de görüşülmesi bekleniyor.

Hükümetin bu suçlamalar sonucu milyonlarca sterlin tazminat ödemeye mahkum olabileceğini ileri süren Times, Dışişleri Bakanlığı`nın bu konuda hukuki bir sorumluluğu olmadığını öne sürdü.

Haberde görüşleri alınan tarihçiler ise Nijerya, Malezya, Filistin gibi bölgelerde yaşanan şiddet olaylarının yanı sıra, 1950 yıllarında Kıbrıs`ta da EOKA mensuplarının kamplarda işkence gördükleriyle ilgili belgelerin de benzer şekilde gizleniyor olabileceğini belirtti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir