• DOLAR 32.208
  • EURO 35.022
  • ALTIN 2511.195
  • ...
ŞURO'nun'Turist Rehberlik Kursu' Şanlıurfa'da yapılacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesindeki 15 ili bünyesinde barındıran ve merkezi Şanlıurfa’da olan Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberlik Odası, girişimleri ile Bölgesel Turist Rehberlik Kursu düzenlenmeye hazırlanıyor.Başvuruların 9 Mart 2015 tarihleri arasında sona ereceği sınav ile ilgili konuşan Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberlik Odası Başkanı M. Kamil Türkmen, bu sınav sonucunda özellikle bölgedeki birçok kişinin meslek sahibi olabileceğini belirtti.

Sınav Trabzon ve Şanlıurfa’da yapılacak

Böyle bir fırsatın tarihi bir fırsat olduğunu belirten Öztürkmen, “Eğitimli ve lisans bilen gençlerimiz meslek sahibi olacaktır.Sınavlar Türkiye’de sadece Şanlıurfa ve Trabzon’da yapılacaktır.Trabzon, Gaziantep, Şanlıurfa ve Adana Bölgesel Turist Rehberleri Odaları’nın yetki çevrelerine yönelik olarak Trabzon ve Şanlıurfa illerinde Almanca, Fransızca, İngilizce, Arapça, Japonca, Rusça, Farsça, Yunanca, Romence, Sırpça, Slovakça, İsveççe, Çekçe, Hollandaca, Danimarkaca, Korece ve Çince dillerinde Bölgesel sertifika programı düzenlenecektir.  Sertifika programı için sadece yukarıda belirtilen odaların yetki çevresinde bulunan illerde ikamet edenler müracaat edebileceklerdir.Sertifika programı seçme sınavları ile birlikte dil ekletme ve seviye belirleme sınavları da yapılacaktır. Bu sınavlara dil ekletmek isteyen ruhsatname sahibi ülkesel veya bölgesel rehberler ile üniversitelerin rehberlik bölümü son sınıflarında öğrenim gören öğrenciler ve mezun olanlar da katılabileceklerdir." dedi.

Başvurunun gerekli belgelerle TUREB’e bizzat veya posta yoluyla yapılmalı

Sınavların şekline ve şartlarına değinen Türkmen şöyle konuştu: “ Sertifika Programına katılacaklar için;genel Kültür, yabancı dil sözlü, yabancı dil yazılı, mülakat yapılacak. Dil ekletme ve seviye tespit sınavına katılacaklar için ise yabancı dil sözlü, yabancı dil yazılı olarak yapılacaktır. Sertifika programına kabul için aranan şartlar ise şöyle:Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, başvuru tarihi itibariyle onsekiz yaşını doldurmuş olmak, üniversitelerin turist rehberliği bölümü dışındaki diğer bölümlerden en az lisans düzeyinde mezun olmak, yabancı dil yeterliliğine sahip olmak, daha önce meslekten çıkarılmamış olmak gerekir.” dedi.

Başvurunun gerekli belgelerle TUREB’e bizzat veya posta yoluyla yapılması gerektiğini belirten Türkmen, sertifika programı başvurusu için gerekli belgeleri şöyle sıraladı: “Diplomanın, geçicimezuniyet belgesinin veya öğrenimini yabancı ülkelerde yapmış olanlar için yetkili kurumlardan alınacak denklik belgesinin aslı veya onaylı örneği, 4 adet vesikalık fotoğraf, var ise Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından alınan en az 75 puan düzeyinde belgenin veya eşdeğer belgenin aslı veya onaylı örneği, 29.5.2009tarihli ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu uyarınca düzenlenmiş mavi kartların aslı veya onaylı örneği ile yurtiçi ve/veya yurtdışı yerleşim yeri belgesi, Turist Rehberleri Birliği’nin T. Vakıflar Bankası’nın T.A.O. Başkent Ankara Şubesi TR30 0001 5001 5800 7301 5766 26 no’lusınav ücreti hesabına yatırılacak250.00 (ikiyüzellitürklirası)na ait banka dekontu (Sınava girilecek her bir dil için ayrı ayrı ücret belirtilen hesaba yatırılacaktır."

"9 Mart 2015 tarihleri arasında sona erecek"

Türkmen dil ekletme ve seviye belirleme sınavı başvurusu için istenen belgeler ise  şöyle sıraladı:   "Başvuru formu ekinde banka dekontu, 2 adet fotoğraf, çalışma kartının fotokopisi ve nüfus cüzdanı fotokopisi (dil ekletmek isteyen rehberler ), başvuru formu ekinde onaylı Mezuniyet veya öğrenim belgesi, 2 adet fotoğraf, sınav ücreti banka dekontu, Nüfus Cüzdanı fotokopisi (Rehberlik bölümleri mezunu veya öğrencileri için) gerekmektedir.”

23 Şubat- 9 Mart 2015 tarihleri arasında sona ereceğini söyleyen Türkmen, sınavın 21-25 Mart 2015 tarihinde Trabzon’da, 28 Mart- 1 Nisan 2015Şanlıurfa’da yapılacağını sonuçların ise sınav yapılacak olan illerdeki odaların web sayfalarından duyurulacağını ifade etti. (Osman Gülebak-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir