• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Iraklı Türkmenlerin kaçışı devam ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ortadoğu’da yaşanan savaşların en büyük mağduru yine halk oluyor. Koalisyon uçakları ve Peşmerge güçlerinin IŞİD’in kontrolünde olan Musul’a saldırması orada yaşayan Türkmenleri de mağdur etti. Koalisyon uçakları ve Peşmerge saldırılarından kaçarak Suriye üzerinden Türkiye’ye giriş yapan binlerce Iraklı Türkmenler, iki ateş arasındaki kaldıkları için yurtlarını terk ettiklerini söyledi.

Yaklaşık 4 bin Iraklı Türkmen yaşanan savaştan kaçtı

Şimdiye kadar sayılarının 4 bin kadar olduğu belirtilen Iraklı Türkmenler Akçakale Kapalı Spor Salonun da bekletildikten sonra kendi imkânlarıyla farklı illere yerleşiyor. Iraklı Türkmenlerin çadır kentlerde kalmak istemedikleri için giriş kayıtları yapıldıktan serbest bırakılıyor. Özellikle Musul’un Telafer ilçesinde kafileler şeklinde gelen Türkmenlerden son altı yüz kişiden kalan 100 kişi Akçakale kapalı spor salonunda bekletiliyor.

Türkmenler çadır kente gitmek istemiyor

Kalan Türkmenlerin yemek ihtiyaçlarını Akçakale kaymakamlığı ve STK’lar karşılıyor. Kendilerine ihtiyaç kimliği verilen Türkmenler kamplarda kalmak istemedikleri için kendi imkânlarıyla Türkiye’nin çeşitli illerine gidiyorlar. Türkiye’de akrabası olan akrabasının yanına sığınırken akrabası olmayanlar ise kiralayacakları evlerde hayata tutunmaya çalışıyor.

Iraklı Türkmenler: İki ateş arasında kaldık can güvenliğimiz

Türkiye’ye geliş sebeplerini anlatan Iraklı Türkmenlerden Doktor Ali adlı mülteci, iki ateş ortasında kaldıkları için evlerini terk etmek zorunda kaldıklarını belirtti.

Doktor Ali, “Bizim kaldığımız yer IŞİD’in elinde idi. Amerika karşıdan IŞİD’i bombalıyordu sözde Peşmerge de diğer taraftan bombalıyordu. Bizim gibi halk ise iki ateş arasında ortada kalmışız evlerimiz oturulmayacak hale geldi. Can güvenliğimiz olmadığı için de çoluk çocuğu da yanımıza alarak evimizi terk ettik.

Irak’tan geçiş olmadığı için Suriye üzerinden geliyorlar

Fakat Peşmerge geçişlerimize izin vermediği için Irak’tan Suriye’ye geçtik oradan da Akçakale sınır kapısına ulaştık. Şu an Akaçakale’de misafir ediliyoruz. Günlerdir burada bekliyoruz ancak soğuk hava şartları bizleri olumsuz etkiliyor. Yiyecek içecek bize temin ediliyor. Bizler kamplarda kalmak istemediğimiz için kendi imkânlarımızla farklı yerlere gideceğiz.” ifadelerini kullandı.

Vali Küçük: “Türkmenler çadır kentte kalmak istemiyor”

Şanlıurfa Valisi İzettin Küçük ise Iraklı Türkmenler ilgili yaptığı açıklamada “Suriye üzerinden Akçakale sınır kapısından giriş yapan Iraklı Türkmenler, Akçakale spor salonunda geçici olarak kalıyorlar. Onların kimlik bilgileri alınarak serbest bırakılıyorlar. Onlardan çoğu da çadır kente gitmek istemiyorlar. Çoğu akraba, eş dostlarının yanına yerleşiyorlar. Yani biz onları oraya yerleştirmek için bir düzen kurmadık.” Diye konuştu. (Osman Gülebak- İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir