• DOLAR 32.322
  • EURO 35.15
  • ALTIN 2292.96
  • ...
Lübnan`da Lübnan`da "A`dan Z`ye Gazze Dramı Sergisi"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BEYRUT: Uluslararası iletişim ve reklam firması "Impact BBDO"da çalışan Lübnanlı ve Filistinli gençler, Lübnan Kültür Bakanlığı ile Sefir gazetesinin işbirliğiyle başlattıkları kampanya çerçevesinde başkent Beyrut'ta, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını, harf ve rakamlarla tasvir ettikleri grafik tasarım sergisini açtı.

Serginin, Gazze konusunda yürüttükleri "karartma politikası karşısında Batıya ve Avrupa"ya bir tepki niteliğinde olduğunu ifade eden gazeteci İmad Muhtar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gazze dramını hatırlatmak için sergi açma fikrinin, Lübnanlı ve Filistinli gençlerden çıktığını söyledi.

Muhtar, "Sergilenen tablolar Gazze halkının yaşadıklarının, Batı medyasında yer aldığı gibi yalnızca yıkılan evlerden ibaret olmadığını, aksine trajedinin farklı boyutlarının da olduğunu ortaya koyuyor" dedi. 

- "Mesaj, doğrudan Batı'ya verilmek isteniyor"

Avrupalıların "kan renginden rahatsızlık duymaları nedeniyle", sergide siyah-beyaz renklerin kullanıldığına dikkati çeken Muhtar, şunları kaydetti:

"Latin harfleri ve rakamlara yerleştirilen fotoğraflarda 51 gün boyunca devam eden İsrail saldırılarında Gazzelilerin yaşadığı acılar belgeleniyor. Gazze'de yalnızca binalar yıkılmadı. Orada direnen, şehit olan insanlar vardı. Her harf, çocukları, kadınları, cami ve kiliselerin yıkılışını temsil ediyor."

Muhtar, harflerin Arapça yazılmamasına ilişkin ise "Mesaj, doğrudan Batı'ya verilmek isteniyor. Söz konusu trajedide Batı kusurlu" diye konuştu.

Sergide İngilizce olarak her harfin hangi acıyı simgelediği ve ne anlam ifade ettiği detaylı bir şekilde açıklanıyor. Örneğin; "W" harfinde Gazzeli kadınların yaşadığı sıkıntılara dikkat çekilirken,  "5" rakamında ise bölgede 50 bin evin yıkıldığını anlatan ifadeler yer alıyor.

İsrail'in yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye 7 Temmuz 2014'te başlattığı ve 51 gün süren son saldırılarında, 2 binden fazla Filistinli hayatını kaybetmiş, 11 binden fazla kişi yaralanmış, binlerce bina yıkılmış veya hasar görmüştü.

AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir