• DOLAR 34.571
  • EURO 36.621
  • ALTIN 2924.832
  • ...
Fidan mevsimi hareketli başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Fidan dikme mevsiminin gelişiyle Batman’da fidan satışı yapılan yerlerde hareketlilik yaşanıyor. Gölgelik ağaç fidanları ve meyve ağacı fidanları satıcılarına giden Batmanlılar, tercihlerine uygun olan fidanları alıyorlar. Gölgelik ağaç fidanlarını genelde resmi kurumlar alırken, meyve veren ağaç fidanlarına ise köylerden talep oluyor.

Batman'da en çok Mazı Ağacı, İran Çamı ve Sedir (Yolluk) çamlarının satıldığını ifade eden fidan ve çiçek satıcısı Ebuzet Demir, “Batman içinde özel olarak birçok kurum ve kuruluşa fidan veriyoruz. Fidan mevsimi başladı. Batman’ın yeşillenmesini istiyoruz. Şu an beş yüzden fazla fidan çeşidimiz var.” dedi.

“Meyve sezonu olduğu için meyve fidanlarına büyük rağbet var”

Yaklaşık 20 senedir fidancılıkla uğraştığını belirten Mehmet Şirin Çağlayan, "Batman ve çevresinin yeşillenmesi için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Süs bitkileri, çam fidanı ve meyve fidanı gibi birçok fidan ve ağaç çeşitlerimiz var. Fidanların fiyatları 5 TL'den başlıyor 500 TL'ye kadar değişiyor. Fidanlarımızı İzmir, Bursa, Çanakkale, Hatay, Gaziantep, Malatya, Adapazarı Sapanca ve Yalova’dan getiriyoruz. İtalya'dan getirdiğimiz ithal bitkilerimizde bulunuyor. Meyve sezonu olduğu için meyve fidanlarına büyük rağbet var." ifadelerini kullandı.

“Batman’da yetişmeyen ağaçları getirmiyoruz”

Çağlayan, “Bizde her türlü zeytin ağaçları, badem, kaysı, vişne, erik, kiraz, elma, armut, incir, çınar, akasya, akça ağaç, yüze yakın çam türleri ve çiçek çeşitleri var. Batman iklimine hangi ağaçlar uygundur biliyoruz. Batman’da yetişmeyen ağaçları biz getirmiyoruz. Getirdiğimiz ağaç ve çiçeklerin hepsi buradaki iklime uygundur. İklime uygun olmayan ağaçları biz getirmiyoruz. Fidanlarımızın hepsi aşılı ve sertifikalıdır.” şeklinde konuştu.

Fidan dikiminde dikkat edilmesi gerekenler

Fidan ve ağaç dikenlere uyarılarda bulunan Çağlayan, şunları söyledi: “Bir fidan altığınız zaman kırık kökleri kesilir, dikildiğinde aşısı dışarda kalacak toprağın altına girmeyecek şekilde dikilir. Dikilen fidana can suyu verilir. Havalar yağışlı olduğu için bir buçuk aya kadar sulamaya gerek yok. Bir buçuk aydan sonra haftada bir iki defa sulanması gerekir. 2 ve 3 metre üzerinde ki ağaçların dikiminde ağaçların rüzgârdan zarar görmemesi için desteklenmesi gerektir.”

Meyve ağaçları ilaçlanması gerekir

Bitki kurdu uyarısından da bulunan Çağlayan, “Meyve ağaçlarının kurtlanmasıyla ilgili şikayetleri alıyoruz. Bunun olmaması için tüm Türkiye’de meyve ağaçları zirai ilaçlama yapıldığı gibi ilaçlanması gerekir. İlaçlanmadığı zaman kurt vuruyor. Çiçek döneminde bir ilacı var, ondan sonra ayda bir defa ilaçlanması gerekir. İlaçlanan ağaçları kolay kolay kurt vurmaz.  Çarşıda zirai ilaç satan dükkânlardan bu ilaç temin edilebilir.” dedi. (M. Sait Çelik-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir