• DOLAR 34.447
  • EURO 36.303
  • ALTIN 2837.002
  • ...
Antep baklavasının standardı belirlendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

‘Türk Baklavası Standart Tasarısı` hazırlığı yapan Türk Standartları Enstitüsü (TSE) teknik ekibi, tasarıya son şeklini vermeden önce baklavanın başkenti Gaziantep`te, Antep Baklavası`nın uluslararası coğrafi işaret tescilini alan Sanayi Odası temsilcileri ve baklava üreticileriyle bir araya geldi.

Yapılan çalışma sonucunda, baklavada kullanılması gereken malzemeler ve hazırlanış esaslarının nasıl olması gerektiği belirlendi.

GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu ve baklavacılardan oluşun bir grup, 18 Şubat Çarşamba günü Ankara`da yapılacak TSE Teknik Kurul Toplantısı`na katılacak. Toplantıda, söz konusu baklava tasarısı ‘`Türk Standardı`` olarak yayımlanmak üzere görüşülecek. Nihai kararın verilmesiyle birlikte, TSE`nin ‘`Türk Baklavası Standardı`` tüm Türkiye`de uygulanmış olacak.

Gaziantep`in baklava ile özdeşleşen bir kent olduğunu vurgulayan Konukoğlu, yaptığı açıklamada, kentte baklava imalatının asırlardır dededen toruna geçtiğini, Türkiye'nin en eski ve meşhur baklava ustalarının Gaziantepli olduğunu söyledi.

GSO`nun yaptığı başvuru sonucunda “Antep Baklavası” coğrafi işaretini Türkiye`de 2007 yılında aldıklarını, böylece üretim metodu, Antep fıstığı, şerbet tarifinden kullanılacak tepsisine kadar her şeyiyle tescilini aldıklarını anımsatan Konukoğlu, uluslararası coğrafi işaret tescilini de AB`den 2013 yılında aldıklarına işaret etti.

Bir ürünün standardının ve geleneksel özellikteki üretim metodunun korunmasının önemine dikkati çeken Konukoğlu, bu sayede ürüne pazarlama gücü katılacağını, gerçek üreticilerin korunacağını ve tüketicilerin yanıltılmasına engel olunacağını, ülke ekonomisine de katkı sağlanacağını belirtti.

Baklavanın ABD`den Avrupa ülkelerine, Rusya`dan Asya ülkelerine kadar birçok ülkeye ihraç edildiğine dikkati çeken Konukoğlu, “Baklava söylendiğinde, hemen Gaziantep akla geliyor. Bu nedenle baklavanın kendine özgü üretim metodu ve malzemelerin korunması, sektörün geleceği için önemli rol oynuyor. Sektörde bugüne kadar istenilen düzeyde bir standart belirlenmemişti. Oysa baklava yapımında kullanılacak her bir malzemenin seçimi ve her bir aşaması ayrı bir özen ister. TSE yetkililerine, Türk baklavası standardı getirecekleri için sektör adına teşekkür ediyorum. Standardın uygulanması, sektörün genelinde baklava kalitesinin korunması ve genç kuşaklara aslına uygun olarak aktarılması açısından büyük önem taşıyor.”dedi.

Konukoğlu, TSE tarafından belirlenen baklava standardına ilave olarak, GSO tarafından AB tescili alınan Antep Baklavası`nın ise Gaziantep standardında yöresel özellikleri öne çıkan imalat kalitesi ile daha üst segmentte bulunduğunu sözlerine ekledi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir