• DOLAR 32.505
  • EURO 34.854
  • ALTIN 2441.215
  • ...
Doğumdan önce çocuğa teşhis konulabilir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır Dicle Üniversitesi Çocuk  Kardiyolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Meki Bilici, 7-14 Şubat tarihlerinin Dünya Doğumsal Kalp Hastalıkları Farkındalık Haftası olduğunu hatırlatarak, doğumdan itibaren ortaya çıkan doğumsal kalp hastalıklarının anne karnındayken teşhis edilebildiğini söyledi.

 

Dr. Bilici, 7-14 Şubat tarihleri arasında kalp hastalıklarına karşı duyarlılık oluşturmak ve minik kalplere destek olmak amacıyla bu haftada çeşitli etkinliklerin düzenlendiğini açıkladı.

Erken tanı çok önemli

Doğumdan itibaren ortaya çıkan doğumsal kalp hastalıklarının anne karnındayken teşhis edilebildiğini belirten Doktor Bilici, “Bu sayede bebek daha doğmadan kadın doğum-yenidoğan-çocuk kardiyoloğu ve Çocuk kalp damar cerrahisinden oluşan ekipler doğacak olan bebek için hazırlıklar yapabilirler. Uzmanlar hastaya doğar doğmaz uygun ilaç, uygun tedavi ve uygun hayati desteğini sağlama imkânı sağlayabilir” dedi.

Hangi kadınlara anne karnında eko yapılmalı

Kendilerine eko yapılabilecek kadınlar hakkında da açıklamalarda bulunan Dr. Bilici, “Anne, Baba veya kardeşlerinden doğumsal kalp hastalığı olan bebeklere, annede Şeker hastalığı, romatizmal kalp hastalığı olan bebeklere, yapılan ultrasonda böbrek, beyin, sindirim sistemi anormallikere saptanan bebeklere ve suyu az veya suyu çok olana gebelere de Fetal ekokardiyografi yapılması zorunludur. Doğumsal kalp hastalığının görülme sıklığı yaklaşık yüzde 1 civarındadır. Bu hastalıkların nerdeyse tamamı ülkemizde tedavi edilebiliyor.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir