Öğrencilere `katkı payı` müjdesi
Başbakan Yardımcısı Arınç, artırımlı katkı payı ödeyen yükseköğretim öğrencilerinden normal katkı payı dışında alınan ücretin iade edileceğini açıkladı.
ANKARA: Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Başbakanlık Merkez Bina'da, Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında düzenlenen Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın ardından, gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Toplantıda, üniversite öğrencilerinden alınan harçlara ilişkin nihai bir karar alınıp alınmadığının sorulması üzerine Arınç, bu konuda öğrencilere bir müjdeleri olduğunu belirti.
Başbakan Davutoğlu'nun katlamalı harç konusunu durdurduğunu hatırlatan Arınç, şöyle konuştu:
"Kasım ayında çıkan bir yasayla normal öğrenim süresi içinde mezun olamayan gençler açısından böyle bir uygulama söz konusu oldu ve yüksek rakamlara ulaşıldı. Bu, öğrenci arkadaşlarımızı tedirgin etti. Sayın Başbakanımız da hem Milli Eğitim Bakanlığımıza hem de Yüksek Öğretim Kurumuna talimat vermek suretiyle, bu harç uygulamasının durdurulması ve bu konuda bir yasal düzenleme yapılmasını istedi.
Hakkaniyetli bir çözüme ulaşıldığını ifade eden Arınç, şunları kaydetti:
"Öğrencilerimize müjde olabilecek bu hakkaniyetli çözümü size arz etmek istiyorum; Milli Eğitim Bakanımız konuyu sunduğunda Sayın Başbakanımızın direktifleri doğrultusunda bir yöntem tayin edildi. Lisans öğretiminde biliyorsunuz, diyelim ki hukuk fakülteleri 4 yıldır, tıp fakülteleri 6 yıldır, 5 yıl olan lisans programları vardır, 4, 5 ve 6 yıllık lisans programının içerisinde mezun olan öğrencilerimizden harç almıyoruz veya katkı payı. Bundan sonra da alınmamaya devam edilecektir. Ancak ilgili dönem içerisinde mezun olamayan öğrencilerden 4 yılda bitirmesi gerekiyorken bitirememiş, 5 yılda bitirmesi gerekiyorken bitirememiş öğrencilerden normal öğrenim için artırımsız olarak katkı payı alınacaktır. Yani süresi 4 yıl olandan 4 yıl boyunca katkı payı alınmayacak, bunu aşanlardan da yüzde 50 veya bir başka şekilde artırımlı değil, o yıl için ne kadarsa katkı payı bu alınmaya devam edilecektir."
Lisans üstü programlarından da öngörülen süre içerisinde mezun olamayanlardan bu düzenlemeye uygun olarak yine artırımsız katkı payı alınacağını bildiren Arınç, "Eski düzenlemede lisans üstü yoktur. Bu da bir tereddüde, bir tartışmaya yol açmıştı. Onu da hemen çıkarmamız gereken bir iki maddelik bir yasal düzenleme içerisinde, bunun şubat ayı için geçerli olduğunu söyleyebilirim, süratle yerine getirilecektir" diye konuştu.
Artırımlı ücret ödeyenlere, fazla ücret iade edilecek
Bir hakkaniyetli uygulamanın da daha önce artırımlı ücreti ödeyenler için olacağını kaydeden Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:
"2014-2015 eğitim öğretim döneminde eğer artırımlı ücret alınmışsa, normal katkı payının dışındaki kısmı da öğrenciye iade edeceğiz. Şöylece özetleyeyim, normal eğitim öğretim süresince okulunu bitirenlerden, daha önceki kararımız ki 2011'dir hatırladığım kadarıyla, harç ve katkı payı alınmıyordu. Ancak bu süre içerisinde eğitimini tamamlayamayanlardan yüzde 50 veya yüzde 100, yüzde 150 artırımlı değil, o sene için ne kadar öngörülmüşse 5. yıl, 6. yıl, 7. yıl olan öğrenciler sadece bu katkı payını ödeyecekler. Lisans üstü öğrenciler de aynı uygulamanın içerisinde kalacaklar ve eğer bugüne katar artırımlı olarak katkı payı ödemiş olanlar varsa, normalin dışındaki kısım kendilerine iade edilmiş olacak. Bulduğumuz formül bu."
YÖK Başkanı Saraç'tan teşekkür
Öte yandan, Yükseköğretim Kurulundan (YÖK) yapılan açıklamaya göre, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, resmi sosyal medya hesaplarından katlamalı harçlara ilişkin bir değerlendirme yaptı.
Prof. Dr. Saraç, açıklamasında şunları kaydetti:
"Kamuoyunda katlamalı harç olarak nitelendirilen yükseköğretim kurumlarını program süresinde bitiremeyen öğrencilerden harç alınmasını öngören kanun ile ilgili yapmış olduğumuz değişiklik önerisini dikkate alan ve konuyla süratle ilgilenip kanuni süreci başlatan, başta Sayın Başbakanımız olmak üzere, Milli Eğitim Bakanımız ve tüm bakanlarımıza Yükseköğretim Kurulu ve öğrencilerimiz adına teşekkür ederim."