• DOLAR 32.324
  • EURO 35.087
  • ALTIN 2299.689
  • ...
Baro başkanları iç güvenlik paketine karşı yürüdü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İç Güvenlik Paketini protesto etmek amacıyla Diyarbakır Adliyesi önünde bir araya gelen Doğu ve Güneydoğu Bölgelerinde bulunan baro başkanları ile avukatlar, Diyarbakır Valiliği önüne kadar yürüyüş düzenledi. Adliye binasından Diyarbakır Valiliğine kadar cüppeleriyle yürüyen avukatlar, valiliğin önünde basın açıklaması yaptı.

Elazığ Caddesi üzerindeki Diyarbakır Adliyesi önünde bir araya gelen avukatlar, üzerinde ‘Güvenlik paketi, hukuk devleti hayalinin sonuna doğru` yazılı pankartla Büyük Alp Caddesi'nde yürüyüş düzenledi.

Basın açıklamasında konuşan Diyarbakır Baro başkanı Tahir Elçi, İç Güvenlik Paketinin bireylerin hak ve özgürlüklerine öldürücü bir darbe vuracağını, hukuk devletinin güvencelerinin de sonunu getireceğini iddia etti.

“Tasarı, mahrem alanları deler”

Tasarı ile kişilerin özel mahrem alanları, kişisel eşyası ve aracının aranması için hakim ve savcının kararı yerine polis ve jandarma görevlileri tarafından karar verilmesi öngörülen bir düzenleme ile, mevcut güvencelerin ortadan kaldırılacağını söyleyen Elçi, tasarı ile artık toplumsal gösterilerde gaz ve suyun yanı sıra zehirli maddeler içeren boyalı gaz biçimindeki maddelerin de insanlar üzerinde uygulanabileceğine dikkat çekti.

“Bu düzenleme, Polise sınırsız yetki verilmekte”

 Söz konusu Tasarı ile hâkim ve savcı kararı aranmadan polise arama yetkisi verildiğini belirten Elçi, “Savcı talimatı olmadan kolluğa gözaltına alma ve yakalama yetkisi tanınmakta, yine polise yargı denetimi olmadan telefon dinleme yetkisi verilmekte, toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının meşru olup olmadığının nitelemesi ve dolayısıyla müdahale yetkisi polisin takdirine bırakılmaktadır.”  ifadelerini kullandı.

“Polise, yargı denetimi olmadan dinleme yetkisi verilecek”

Bu paketin, güvenlik güçlerine elinde cisim bulunan herkese ateş açma yetkisini verdiğini belirten Elçi, “Bu düzenleme ile kişilerin yaşam hakkı tümüyle hukuksal güvenceden yoksun kalacak ve iletişim araçlarının dinlenmesi, 24 saat yerine 48 saat olarak uygulanacak.” şeklinde konuştu (M.Sıddık Bilge/Ali Adıyaman – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir