• DOLAR 32.465
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2441.5
  • ...
Daha Fazla Öldürmek İçin Yetki İstedi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABD Başkanı Barack Obama Kongre`ye gönderdiği mektupta, 2001 yılından bu yana var olan yetkinin kendisine IŞİD`e karşı eylemde bulunma imkanı verdiğini ama Kongre ile çalışarak IŞİD`e karşı partiler üstü bir yetkiyi hayata geçirmek istediğini hatırlattı.

Başkan Obama bu nedenle Kongre`ye IŞİD'e karşı yeni bir askeri güç yetki yasası taslağını gönderdiğini belirtti. İstediği yetkinin yönetime Irak ve Afganistan`daki gibi uzun vadeli ve büyük muharip güç gerektiren operasyon yetkisi vermediğini, bu operasyonlar için ABD güçleri yerine yerel güçlerin konuşlandırmasının öngörüldüğünü de vurguladı.

ABD Başkanı Obama basın açıklamasında, "Ulusal güvenliğimizi korumak için gerekirse askerlerimizi tehlikeye atarız" dedi.

Obama`nın Kongre`ye gönderdiği yetki taslağındaki bazı maddeler şöyle:

ABD güçlerinin uzun süreli kara operasyonlarında kullanılması yetkisi verilmiyor, büyük kara operasyonlarının önü kapatılıyor.

IŞİD`e karşı güç kullanım yetkisi Suriye ve Irak gibi belirli ülkelerle sınırlanmıyor.

Yetkinin süresi yenilenmemesi halinde üç yıl olarak belirleniyor.

ABD yönetiminin en az altı ayda bir Kongre`yi operasyonlarla ilgili bilgilendirmesini içeriyor.

Destek istedi
Gönderdiği mektupta, "IŞİD'i yenmek için kapsamlı ve uzun süreli bir strateji hazırladım" diyen Obama, Kongre üyelerine önerisini desteklemek için hem demokrat hem de cumhuriyetçi üyelere çağrı yaptı. Her iki taraftan üyelerle olumlu görüşmeler yaptığını söyleyen Obama yetkinin verilmesi halinde, "Teröre karşı tek yürek olduğumuzu ispat etmiş olacağız" dedi.

Obama bu yetkinin ayrıca, istihbarat toplama-paylaşma ve operasyon plan hazırlığı ile partner güçlere yardım ve danışmanlık gibi kara operasyonlarının yapılmasının beklenmediği durumlarda da, ABD güçlerinin kullanılabilmesine imkan tanıyacağını ifade etti.

Yetki tasarısında IŞİD`in eylemlerinden de bahsedilirken, örgütün kendilerine katılmayı reddeden Müslümanlara mezheplerine bakmaksızın "kitlesel infazı yaptığı ve Türkmenler, Yezidiler ile Irak Hristiyanları da dahil etnik azınlıklara karşı korkunç şiddet uygulayıp, soykırımla tehdit ettiği" ifadeleri kullanıldı.

Barack Obama, 2001'deki yetkinin de yürürlükten kaldırılması için Kongre ile çalışmaya hazır olduğunu belirtti.

Obama'nın önerdiği bu plan hem Senato hem de Temsilciler Meclisi'nin onayından geçecek. Cumhuriyetçi üyelerin çarşamba akşam saatlerinde Obama'nın önerdiği planı incelemesi bekleniyor. Bazı Kongre üyelerine göre ise, plan ancak mart ayında oylanabilir.

Kaynak: Al JAzeera, AA, Reuters

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir