• DOLAR 35.486
  • EURO 36.583
  • ALTIN 3064.57
  • ...
MMO'dan afet olaylarına karşı tedbir çağrısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Bursa Şubesi Başkanı İbrahim Mart, Bursa’da şiddetli lodosun yıkıcı etkilerinin yerel yönetimlerin afetlere karşı hazırlıklı olmadığını ortaya koyduğunu iddia etti.

Mart, “Başta Bursa Büyükşehir Belediyesi olmak üzere tüm yerel yönetimleri, ilgili tüm kurum ve kuruluşları bir kez daha aklın ve bilimin rehberliğinde gerekli önlemleri almaya çağırıyoruz. Makyaj belediyeciliğini bırakın, ölmeden önlem alın” dedi.

MMO Bursa Şubesi Konferans Salonu’nda yönetim kurulu üyeleri ve bazı odaların yöneticileri ile birlikte basın toplantısı düzenleyen İbrahim Mart, lodosun yıkıcı etkilerini ve bu etkilere karşı alınması gereken önlemleri, yerel yönetimlerin sorumluluklarını gündeme taşıdı. Lodos  ve  diğer doğa olayları ile yaşamayı öğrenmemiz gerektiğini vurgulayan Mart, “Son olaylar bunu öğrenemediğimizi ortaya koydu. Kar yağacak, lodos esecek. Önemli olan bunları gerekli önlemlerle felakete dönüştürmemek.” diye konuştu.

Üç gün boyunca Bursa’nın altını üstüne getiren şiddetli lodosun yaşamı felç ettiğini belirten Mart, yeni Stadyum inşaatında kullanılan vinç raylı sisteminin Bursaray hattı ile İzmir Karayolu’na düşmesi sonucu yaşanan ölüm ve yaralanmalar ile ulaşımın aksamasının düşündürücü olduğunu söyledi.

Vinç olayının üzerinde durulması gerektiğini vurgulayan İbrahim Mart, “Artık bilimin ışığında meteoroloji kaç gün boyunca ne olacağını bize haber veriyor. Bu vincin montajı ve demontajı birkaç saatlik bir iş. Lodos şiddetlendiğinde belli parçaları sökülebilirdi. Oysa bu sorumluluk hissedilmediği için yapılmadı” dedi.

“Gerekli risk analizleri yapılmıyor”

İzmir karayolunun kapanması sonucu kilometrelerce araç kuyruğu oluştuğunu, hatlardaki hasarlar nedeniyle Bursaray’ın 3 gün çalışmadığını, Kestel-Arabayatağı hattının ise bir hafta sonra açılabildiğini belirten İbrahim Mart, “Stadyum inşaatındaki vincin karayoluna düşmesi sonucu meydana gelen ölüm ve yaralanmalar ile ulaşımın aksaması, ihmaller zincirinin bir sonucudur. Bu durum hem stadyum inşaatında, hem de Bursaray’da kar, yağmur, rüzgar, lodos, deprem gibi doğa olaylarının olası etkilerine karşı doğru bir risk analizi yapılmadığını ve gereklerin yerine getirilmediğini göstermektedir. Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin acil ve afet durumlarına hazırlıklı olmadığını bir kez daha gördük” ifadelerini kullandı.

Şiddetli lodosun etkisiyle Bursa Valiliği Afet Eğitim Merkezi binasının dış cephe kaplamalarının da döküldüğünü, binada savaştan çıkmış gibi hasarların meydana geldiğini hatırlatan Mart, “Afet Merkezi’nin düştüğü durum, deprem gibi afetlerde vatandaşa sağlayacağı fayda açısından da düşündürücüdür” dedi.

“Makyaj belediyeciliğini bırakın, ölmeden önlem alın”

 Lodosta ayrıca totem, tabela, sinyalizasyon sistemleri, bayrak direği gibi birçok malzemenin de hasar gördüğünü, insanlara zarar verdiğini hatırlatan MMO Şube Başkanı Mart, konuşmasına şöyle devam etti:

“Oysa her türlü doğa olayına karşı önlem almak, toplumsal yaşama karşı olumsuz etkisini azaltmak, akıl ve bilim ile mümkündür. Başta Bursa Büyükşehir Belediyesi olmak üzere tüm yerel yönetimleri, ilgili tüm kurum ve kuruluşları bir kez daha  aklın ve bilimin rehberliğinde  gerekli önlemleri almaya çağırıyoruz. Makyaj belediyeciliğini bırakın, ölmeden önlem alın.” (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir