• DOLAR 32.471
  • EURO 34.742
  • ALTIN 2439.355
  • ...
Artık sigara içmeyin, yeter!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakırlı vatandaşlar, her yıl milyonlarca kişinin ölümüne, bir o kadar kişinin de farklı hastalıkların pençesine düşmesine neden olan sigara bağımlılığı ile ilgili İlke Haber Ajansı`na (İLKHA) konuştu.

Sigaranın toplumsal ve kişisel zararlarına dikkat çeken Diyarbakırlılar, ‘Artık sigara içmeyin, yeter!` uyarısında bulundular.

“İradeniz kuvvetliyse, sigarayı bırakmanın ne kadar olduğunu göreceksiniz”

Yaklaşık 21 yıllık sigara tiryakisi olduğunu söyleyen Nurettin Balta, sigaranın dünyanın en kötü alışkanlığı olduğunu belirterek, “Hiçbir doktor yardımına ve ilaç kullanmaya gerek kalmadan sigarayı bıraktım. Çocuk yaşta büyüklerimin, ‘Al iç, erken adam ol` sözlerinin altında kalmamak için sigaraya başladım. 21 yıl boyunca sigara içtim. Para verseler, sigarayı bıraktıramazdılar bana. Çünkü bırakmayı istemiyordum. Sonradan fark ettim ki, ben değil, sigara beni tüketiyor. Hemen sigaramı kırdım. Bu psikolojik bir meseledir, her şey insanda biter. İradeniz kuvvetliyse, sigarayı bırakmanın ne kadar kolay olduğunu göreceksiniz.” dedi.

“Eşimin sigara içmesi beni oldukça rahatsız ediyor”

Eşi sigara tiryakisi olan Muazzez Boz adlı ev hanımı, eşinin sigara içmesinin kendisini oldukça rahatsız ettiğini belirterek, “Eşim 10 yaşında sigara içmeye başlamış. Yaklaşık 40 yıldır sigara içiyor. Sigara içmesi beni oldukça rahatsız ediyor. Herkesin, ‘9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü`nde başta sigara olmak üzere bütün kötü alışkanlıkları bırakmalarını diliyorum.” şeklinde konuştu.

“Büyüklerime özenerek içmeye başladım”

Büyüklerine özenerek sigara kullanmaya başladığını kaydeden Ahmet K., “14 yıllık sigara tiryakisiyim. Büyüklerime özenerek sigara içmeye başladım. Bırakmak istiyorum ancak bırakmada zorluk çekiyorum.” diye konuştu.

“Çevremden etkilenerek başladım”

Çevrenin sigara gibi kötü alışkanlıklara olan olumsuz etkisine değinen Muhammed Emin, “İlkokul yıllarında sigaraya başladım. Arkadaş ortamlarında, televizyonlarda, sokaklarda hep içenleri gördüm. Eve geldiğimde aile fertleri içiyordu. İzlediğimiz filmlerde sansürsüz içiyorlardı. Arkadaş çevremde herkes içiyordu. Ben de çevremden etkilenerek başladım.” ifadelerini kullandı.

Babasının içtiği sigara dumanından rahatsız olduğunu aktaran 5 yaşındaki Eyüp Azat ise, “Babamın içtiği sigara dumanından çok rahatsız oluyorum. Babamın sigarayı bırakmasını istiyorum. Artık sigara içmeyin,  yeter!” diye  sitemde bulundu.  (M. Sıddık Bilge/Ali Adiyaman–İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir