Sigaradan ölüm oranı trafik kazalarının 20 katı
Türkiye`de 20 milyon kişi sigara içicisi ve her yıl yaklaşık 100 bin insan sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle erken yaşta hayatını kaybediyor. Bu, trafik kazalarında yitirdiğimiz sayının 20 katıdır.
9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü` dolayısıyla açıklamalarda bulunan Adana Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kadir Çağlar Çatak, “Temel halk sağlığı sorunlarından biri olan tütün kullanımı, dünyada en önemli önlenebilir ölüm sebeplerinden birisi. Dünya çapında şu an her 10 yetişkin ölümünün 1`inden tütün kullanımı sorumludur. Ülkemizde 20 milyon kişi sigara içicisidir ve her yıl yaklaşık 100 bin insanımızı sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle erken yaşta kaybetmekteyiz. Bu, trafik kazalarında yitirdiğimiz sayının 20 katıdır.” dedi.
Çatak yaptığı açıklamada, sigarayı bırakmanın faydalarına değinerek “Dünya Sağlık Örgütünün açıklamalarına göre, sigarayı bırakmanın faydaları kısa dönem ve uzun dönem faydalar olarak ikiye ayrılabilir. Kısa dönemde görebileceğiniz faydalardan bahsetmek gerekirse; ilk 20 dakikada kalp atış hızınız ve kan basıncınız normale dönecektir. 12 saat içerisinde kanınızdaki karbonmonoksit seviyesi normale dönecektir. 2-12 hafta içerisinde dolaşım sisteminizin ve akciğerinizin kapasitesi artacaktır. 1-9 ay içerisinde öksürüğünüz ve nefes darlığınız azalacaktır.” ifadelerinde bulundu.
Çatak, sigarayı bırakmanın uzun vadedeki pozitif etkileri ise şöyle anlattı: “Uzun dönem etkilerini sayacak olursak; 1 yıl içerisinde kalp krizi geçirme riskiniz bir sigara içicisininkinin yarısına düşecektir. 5 yıl sonra felç geçirme riskiniz hiç sigara içmeyen bir kişiyle eşit olacaktır. 10 yıl sonra ise, akciğer kanserine yakalanma riskiniz bir sigara içicisinin yarısı seviyesine düşecek; ağız kanseri, gırtlak kanseri, serviks kanseri, pankreas kanserine yakalanma riskiniz önemli ölçüde azalacaktır.”
Sigarayı bırakmak isteyenlere destek olunması gerektiğini belirten Çatak, “Sigara canavarı ile savaşta geç kalmayalım, yalnızca irade yetmeyeceği için bağımlıları da küçük görmeyelim ve tedavi olanaklarını bulalım, destek olalım.” dedi. (İLKHA)