• DOLAR 32.576
  • EURO 34.983
  • ALTIN 2447.426
  • ...
Esrar madde bağımlılığında ilk sırada yer alıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır’da yapılan ‘Diyarbakır İli Madde Kullanımı Riski Alan Araştırması’na kent merkezi ve tüm ilçelerden toplam 10 bin 362 kişi katıldı.

Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından finansal desteğin sunulduğu araştırma sonucunda madde bağımlısı olduklarını açıklayanların yüzde 97,5’inin esrar kullandığı ortaya çıkarken, madde bağımlılığının ilk basamaklarını sigara ve alkol kullanımının oluşturduğu kaydedildi.

Sosyal ve Siyasal Araştırma Merkezi’ne (SAMER) yaptırılan araştırmada, eğitim durumuna göre sigara kullanımının genel olarak bir farklılık yaratmadığı sonuçlanırken, alkol kullanımının ise eğitim düzeyi yükseldikçe üst seviyelere çıktığı belirlendi.

Madde kullanımında çevresel faktörlerin önemli etkisi var

Araştırmada, madde kullanımında çevresel faktörlerin önemli etkisinin olduğu görüldü. Buna göre amca, dayı, hala, teyze gibi akrabalık ilişkilerinin sigara kullanımında yüzde 79,9, alkol kullanımında ise yüzde 3,7 oranında etkili olduğu ortaya çıktı. Yine yakın arkadaşların sigarada yüzde 71,9, alkolde yüzde 6,8 oranında, kuzenlerin etkisinin ise sigarada yüzde 45,8, alkolde yüzde 4,9 oranında etkili olduğu görüldü.

Toplum içe kapalı

Araştırma ile kent merkezi ve ilçelerin, yüzde 73,8 oranla televizyon seyretmeyi tercih ettiği sonuçlanırken, toplumun yüzde 86,1’inin sinema ve tiyatroya, yüzde 92,4’ünün ise sanatsal etkinliklere hiç katılmadığı belirlendi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir