• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
"Kanserde erken tanı  hayat kurtarır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

“4 Şubat Dünya Kanser Günü” dolayısıyla yazılı bir basın açıklaması yayımlayan Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Dr. Fatih Mehmet Aslan, kanserin önlenebilir bir hastalık olduğunu söyledi.

4 Şubat Dünya Kanser gününde kanser ve kanser yapan etkenlere dikkat çeken Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aslan, kanserin, dünyada ve Türkiye’de sebebi bilinen ölümler sıralamasında yüzde 22' lik bir orana sahip olduğunu belirterek, kanserin önemli bir toplum sağlığı problemi olduğuna vurgu yaptı.

Kanserin tedavi edilmediği zaman ciddi rahatsızlıklara, hatta ölüme dahi neden olabileceğini belirten Dr. Aslan, “Modern tıptaki gelişmelere rağmen, dünyada ve ülkemizde ölüm nedenleri arasında halen ilk sıralarda yer almasından dolayı kanser önemli bir sağlık sorunudur. Kanserin belirtilerini bilmek hastalığın erken teşhisi açısından önemlidir. Ancak bu belirtilerin birine veya daha fazlasına sahip olmak kişinin kanser olduğu anlamına da gelmez.” dedi.

“Kanser önlenebilir bir hastalıktır.”

Kanserin sadece bir sağlık sorunu olmadığını, aynı zamanda sosyal ve ekonomik yönlerinin de bulunduğunu belirten Dr. Aslan, “ Kanser önlenebilir bir hastalıktır. Doğru stratejiler ile her üç kanserden birisi önlenebilmektedir. Kanser ölüm demek değildir. Günümüzde yeni tedavi yöntemleri ile pek çok kanser türünde uzun yaşam sürelerine ulaşılmıştır. Bugün, kanserin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Kansere karşı alınacak önlemlerde, yapılacak savaşta temel ilke; kanser etkenlerinden kaçınmak ve hastalığın erken tanımıdır.” şeklinde konuştu.

“Tütün ve alkol kullanımının kontrol altına alınması kanser görülme sıklığını azaltacaktır”

Kanser hastalığı için iki grup risk faktörü olduğunu ve bu faktörlerin yaşam şekillerine, yaşa, cinsiyete ve aile öykülerine bağlı olarak değiştiğini belirten Dr. Aslan, “Bir başka risk grubu ise çevresel faktörlerdir. Kanser oluşumunda etkisi olan kötü beslenme, hareketsiz yaşam, tütün ve alkol kullanımı ile güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi çevresel etkenlerin kontrol altına alınması kanser görülme sıklığını azaltacaktır.” diye konuştu.

Kanserden korunmada neler yapılabilir?

Kanserden korunmanın yollarına da değinen Dr.  Aslan, kanserden korunmanın en önemli şartlarından birinin de sigaranın kullanılmaması olduğunu söyledi.

Dr. Aslan, “Güneş ışığına aşırı maruz kalmaktan kaçınmalı, anne karnındaki bebeği radyasyona maruz kalmaktan korumalı, çalışma ortamındaki zararlı maddelerden sakınmalı,  gereksiz radyolojik tetkikten kaçınmalı, gereksiz ilaç kullanımından kaçınmalı, düzenli egzersiz yapmalı, yüksek kalorili diyetten uzak durmalı ve alkol gibi zarar alışkanlıklardan uzak durmalıyız.” önerilerinde bulundu.

Halkın bilinçlendirilmesi ve kanser vakalarının erken evrelerde yakalanmasına yönelik “Erken teşhis hayat kurtarır!” prensibiyle Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürlüğü bünyesinde  faaliyet gösterdiklerini belirten Dr. Aslan,  Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) ve Aile Sağlığı Merkezlerinde Meme, Kolorektal ve Serviks kanserlerine karşı tarama hizmetlerini ücretsiz olarak verdiklerini söyledi. - İLKHA

Bu haberler de ilginizi çekebilir