• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
'Organik tavuk diye bir şey yok'
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Günümüzde en çok tercih edilen ‘organik tavuk’ eti ile ilgili açıklama yapan Profesör  Doktor  Hasan Rüştü Kutlu, bu isim altında çok yüksek fiyatlara piliç veya tavuk eti satıldığını hatırlattı.

Türkiye’de organik tavuk olmadığını bildiren Kutlu, “Organik tavuk belki araştırma bazında kolay, ancak seri üretimde, marketlerde, satış noktasında organik ürün vermek oldukça zor hatta imkânsız bir faaliyet. Çünkü bu konuyla ilgili olan mevzuata göre, organik hayvansal üretimde kullanılacak hayvanların ve yemlerin öncelikle organik olması gerekiyor. Türkiye'de organik denilebilecek çiftlik hayvanlarını ancak ve ancak dağa yakın etek bölgelerde, geçit bölgelerinde, orman kenarlarında bulmak mümkün. Onun dışında geniş üretim alanlarında, Ege, Marmara, Çukurova ve İç Anadolu gibi modern tarım uygulamalarının yapıldığı, kimyasal gübre ve zirai ilaç kullanımının yaygın olduğu bölgelerde yetiştirilen hayvanların ve yemlerinin organikliğinden söz etmek mümkün değil.” dedi.

 “Organik adı altında satılan tavukların mevzuata göre organik olmaları imkânsız”

“Tavukçulukta da çok değişik organik ürünler olduğunu ifade eden Kutlu, "Marketlerde, satış reyonlarında görüyoruz ama bunların ne kadar organik olduğu son derece şüpheli. Etiket fiyatlarına baktığımız zaman dudak uçuklatan rakamlarla satışa sunulduğunu görüyoruz. Bu ürünlerin mevzuata göre organik olmaları hemen hemen imkânsız. Bu ürünlerin organik olduğu belgesi veya sertifikası yok. Yalnızca adı var, üreticiye güvenmekten başka şansınız yok. Modern tarım tekniklerinin uygulandığı ülkemizde organik yem üretimi yapılamamaktadır. Hayvan materyali organik olduğu iddia edilse dahi elde edilen hayvansal ürünün organik olması mümkün değil. Mevzuata göre üretimi yapılan piliç/tavuk eti veya yumurtasının organik olabilmesi için pek çok koşul var; ilk iki koşul yemin ve hayvan materyalinin organik olması. Maalesef ülkemizde bunun ikisi de yok.” ifadelerini kaydetti.

 “Açık alanda veya merada yapılan tavukçuluk organik tavukçuluk değildir”

Türkiye'de açık alanda veya merada yapılan tavukçuluğun organik tavukçuluk gibi algılandığını veya bu yönde algı yaratılmaya çalıştığını belirten Kutlu, ürünün organik olarak tanıtıldığını ve çok yüksek fiyatlarla pazarlandığını söyledi.

Bu olayın tüketiciyi istismarı olarak nitelendiren  Kutlu,  "Sağlıklı tavuk eti tüketimine de darbe vurmaktadır. Nerede yetiştirildiği, hangi hijyen koşullarında yetiştirildiği, kesilip tüketiciye ulaştırıldığı bilinmeyen bu ürünlere güvenli gıda demek mümkün değil. Konuyla ilgili yapılan araştırmalarda bu tür ürünlerin ciddi mikrobiyolojik riskleri taşıdığı da saptanmış.” şeklinde devam etti.

Tavukçuluk Sektöründe Hormon ve Antibiyotik Kullanılmıyor”

Tavukçuluk sektöründe hiç bir zaman ‘hormon’ kullanılmadığının altını çizen Prof. Dr. Hasan Rüştü Kutlu, dünyada ve Türkiye’de seri üretim yapılan işletmelerde hormon kullanımının mümkün olmadığını söyledi.

Kutlu son olarak, “Piliç eti sektöründe hormon uygulaması dünyada hiçbir yerde yok. Hormon uygulaması olabilmesi için hormonların hayvanlara tek tek enjeksiyonla verilmesi gerekir. 50-100 binlik hayvan kapasitesine sahip bir kümeste tek tek hayvanlara hormon uygulaması yapmak ekonomik olmadığı gibi doğru bir sonuç alınabilecek işlem de değildir.”  ifadelerini kaydetti. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir