• DOLAR 32.602
  • EURO 34.818
  • ALTIN 2501.223
  • ...
`Emeklilere yapılan zam hayal kırıklığına uğrattı`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman Emekliler Derneği Başkanı Hüseyin Ekmen, emeklilere yapılan 2.33`lük zam, intibak yasası, sağlıktaki kat payı ile ilgili açıklamada bulundu.

Emeklilere yapılan yüzde 2.33`lük zam hakkında açıklamada bulunan Ekmen, “2015 yılı emekli maaşlarına yapılan 2.33`lük zam emeklimizi hayal kırıklığına uğrattı. Geçim zorluğu çekmekte olan emeklilerimizin beklentilerinin çok altında olan bu düşük zam oranı tüm emeklilerimizde tepki yaratmıştır.” dedi.

2000 yılından sonra emekli olan emeklilerin umutla bekledikleri intibak yasasının 2 Şubat`ta 8. İş Mahkemesi tarafından karara bağlanması beklenirken mahkemenin 29 Nisan tarihine ertelediğini ifade eden Ekmen, umduklarını bulamadıklarını vurguladı.

Sağlık hizmetlerindeki katkı paylarına da değinen Ekmen şöyle dedi: “Sağlık hizmetlerinden alınan katkı payları, biz emeklilere büyük bir yük olmaktadır. Her yerde özel sağlık kuruluşlarının reklamı yapılmaktadır. Sağlık hizmetlerini paralı yapan uygulamalar nedeniyle en çok emekliler mağdur edilmektedir. Çeşitli adlar altında alınan katkı paylarında emeklilerin muaf tutulması sağlanmalıdır. Bu konuda derneğimiz mücadele etmektedir. Emeklimiz özel hastaneye gittiği zaman kendisinden 12 TL, muayene artı 3 TL reçete bedeli, devlet hastaneleri 8 TL, muayene artı 3 TL reçete bedeli, halk sağlığı merkezlerine merkezlerinde muayene olmaları halinde 5 TL, muayene artı 3 TL reçete bedeli alınmaktadır.”

Emeklilerin çalıştıkları yıllarda yüzde 11 gibi çok yüksek oranda sağlık sigortası primi ödediklerini söyleyen Ekmen, “Bu gerçek karşısında aldıkları emekli aylığı ile geçinemeyen milyonlarca emekliden haksız yere katkı payı alınması sağlık haklarını engelleyen bir uygulamadır. Sosyal devlet, emeklisine ücretsiz olarak sağlık hizmeti vermekle yükümlüdür. Bu yükümlülük anayasadan gelmektedir. Anayasa hükmünün karşısında sağlık hizmetlerinin paralı bir yöne götürülmesi, en başta emeklileri mağdur etmektedir. Bu uygulamaya her platformda itiraz etmekteyiz. Emeklilerin sesinin ortak çıkması için ve güçlerini birleştirilmesi için, emeklilerimizin derneğimiz çatısı altında toplanması gerekiyor, derneğimizin üye sayısı arttıkça daha çok dikkate alınacağımızı emeklilerimizin bilmesi gerekiyor.   (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir