Cep telefonunuz ıslanırsa ne yaparsınız
Uzmanlar cep telefonlarıyla ilgili yaşanan en büyük sorunlardan birinin de telefonun suyla temas etmesiyle yaşanan arızalar olduğunu dile getirdi.
Pratik hayatta sık kullanılan cep telefonlarının birçok şekilde kazaya maruz kalacağı gibi istemeden suya düşürülmesi gibi sorunlarla da karşılaşabildiğine dikkat çeken uzmanlar, telefonun suya düşmesi halinde ilk etapta neler yapılabileceğini anlattı.
Özellikle telefonların en büyük düşmanının su olduğunu belirten uzmanlar, telefonun suya düşmesi halinde; fotoğraf, video, rehber gibi birçok kayıtlı verinin kaybedilebileceğini belirttiler. Tabi telefona zamanın yapılacak müdahaleyle yaşanabilecek sıkıntıların önlenebileceği ihtimalide var.
Eğer telefonunuzu suya düşürürseniz daha önce çalıştığı şekilde performans vermesi çok düşük bir ihtimal. Ama alacağınız tedbirler ile en azından ömrünü uzatabilirsiniz.
Peki, telefonunuzu suya düşürdüğümüzde ne yapmalısınız!
İlke Haber Ajansı AR-GE birimi tarafından yapılan araştırmaya göre uzmanların dile getirdikleri tedbirler şöyle sıralandı:
1 – Suya düşen telefonunuzu hemen kurulayın.
2 – Telefonunuz ıslanma sonucu kapandıysa sakın açmayın. Bu kısa devreye sebep olacağı için telefonunuzu onarılmayacak şekilde bozabilir. Eğer telefonunuz açık ise hemen kapatın.
3 – Daha sonra yapacağınız telefonunuzun pilini ve sim kartını çıkarın. Pili çıkardıktan sonra telefonun içini kurulayın. Bazı telefonların pilini çıkarmak mümkün olmadığı için kapatırsanız bu yeterli olacaktır.
4 – Telefonun içine giren suyu hafifçe sallayarak dışarı çıkarmaya çalışın veya bir elektrik süpürgesi yardımıyla gözeneklerden suyu çekmesini sağlayın.
5 - Telefonunuzu kapağı olan bir kabın içine koyarak üzerini pirinçle örtün. Pirinçler nemi emdiği için cihazdaki suyu çekip alıyor. Daha sonra güneş ışığını alabilen bir yere bırakın. 24 saat sonra telefonunuzu çıkarın ve açmayı deneyin.
6 – Eğer yanınızda pirinç yoksa peçete veya kuru bir havluya sararak güneşin altında kısa süreli bekletin.
7 – Cihazınızı kurulamak için fön makinası da işinize yarayabilir.
8 – Telefonunuzu nemi emen başka malzemelerin içine de koyabilirsiniz. Alternatif olarak ayakkabı paketlerinden çıkan nem alıcı silika jel poşetleri ya da kedi kumu da olabilir.
Tüm bu adımları yerine getirdikten ve nemin tamamen gittiğine ikna olduktan sonra telefonunuzu açmayı deneyin. (İLKHA)