• DOLAR 32.589
  • EURO 35.059
  • ALTIN 2459.626
  • ...
İlme hizmet, İslam`a hizmettir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Önceki yıl 144 öğrencinin eğitimlerini tamamlayarak icazet aldığı programdan sonra, yine Batman`da önceki gün Alimler ve Medreseler Birliği (İTTİHAD) tarafından 4 yıllık medrese eğitimlerini başarıyla bitiren 78 kız öğrenciye düzenlenen törenle icazet verildi.

Bölgenin alimleri ve kanaat önderleri,  İslami ilimlerde medresenin önemi ve icazetler hakkındaki düşüncelerini İlke Haber Ajansı`na anlattı.

“İlme hizmet, İslam`a hizmettir” diyen Alimler ve Medreseler Birliği Başkanı Molla Enver Kılıçarslan, Allah`ı ve Resulünü tanımanın ancak ilim okumayla olduğunu söyledi. Cennetin yolunu bilmenin ilim okumaktan geçtiğini belirten Kılıçarslan, “İnsan ilmi okumadığı zaman Allah`tan, Resulünden, Kur`an'dan ve cennetten uzaklaşır. Kim ki Allah`tan, Resulünden, Kur`an'dan uzak kalırsa şeytana yakın olur ve cehenneme yakınlaşır. Bir hadisi şerifte Peygamberimiz, ‘kim ki ilim yolundaysa ve ilim talep ederse cennette onu talep eder. Kim ilim talep ederken vefat ederse şehit olur` diyor. O yüzden bizler okumalı ve cahil kalmamalıyız. Eğer ki, cahil kalırsak kötü yollara gireriz. Allah ve Resulünden uzaklaşanlar küfre girip helak olurlar. Bu da ilim okumayıp cahil kalmakla olur.” dedi.

“Alimler peygamberlerin varisleridirler”

İlmin insanların hidayetine vesile olduğunu vurgulayan Kılıçarslan,“Peygamberimiz, ‘kim ki ilim okursa kıyamet gününde Allah, onlara cennet elbisesi giydirir. Bu cennet elbisesinin kıymeti de dünyaya değer. Allah, ilim okuyan çocuklarının anne ve babalarının başına taç giydirir. Bu tacın ışığı ise, güneşin ışığından daha fazladır” diyor. Peygamberlerden sonra günahkarlara şefaat yapacaklar alimlerdir. O yüzden alimler peygamberlerin varisleridirler. Yine Peygamberimiz, ‘kim ilmi, dünya malını kazanmak için okursa kıyamet gününde ona cennetin kokusu bile gitmez` diyor. Allah`tan, peygamberinden, Kur`an'dan ve İslam`dan kopup, zalimlerin ve mürtetlerin arkasından giderek ilmi ters manada okurlarsa o kadar da cezaları çok olur. Allah ve Resulü bize bu Kur`an ilmini emanet bırakmış ve bizler de buna sahip çıkmalıyız.” tavsiyesinde bulundu.

“Medreselerle bütün bir bölgede güzel bir hareketlilik olacak”

Bölge medreselerinde iyi bir açılım olduğunu ifade eden Alimler ve Medreseler Birliği Başkan Yardımcısı Molla Mehmet Şenlik, “Kürdistan medreselerinde şimdiye kadar erkekler için icazet programları düzenleniyordu. Artık kadınlara yönelik bu medreselerde güzel bir açılım oldu. Bu gibi açılımlar Batman`ın dışında da artık yayılmıştır. Fakat henüz oralarda semereler verilmemiş. Bundan sonra oralarda da semerelerini vermeye başlayınca bütün bir bölgede güzel bir hareketlilik olacağına inanıyorum. İcazet alan kızlarımız, kendilerini eğitimci olarak bu göreve adamaları lazım. Kendileri dışında kadınları yetiştirmeleri lazım. Bir süre müderris olarak devam etmeleri gerekir. Ayrıca bölge insanının örfü, geleneği açısından örnek kadın profilini oluşturmaları konusunda da onlara büyük bir görev düşüyor.” diye konuştu.

“Kadın bir toplumun esas parçasıdır"

Batman İmam Hatip-Der Başkanı Molla Osman Teyfur ise, ilmin bir müminin hayatında çok mühim olduğunun altını çizerek şöyle dedi: “Hassaten kadınlar için ilim daha çok önemlidir. Kadın bir toplumun esas parçasıdır. Eğer ki kadın ıslah olur, alim olursa tüm toplumda ıslah olur, alim olur. Bu yüzden kızların icazet almaları çok büyük bir müjdedir. İnşallah bu icazetler çok daha güzel şeylere vesile olur. İslam düşmanlarının en çok istedikleri şey, kadınları ifsad etmektir. Eğer ki kızlarımız, bacılarımız, ilimle müşerref olurlarsa inşallah bu mazlum toplumun daha çok ileriye gitmesine vesile olur. Bu kızlarımıza tavsiyem ise, istiyoruz ki bu icazet alan kızlarımız da ihlas ve takvayla ilimleriyle amel edip diğer insanlara öğretmeleridir. Tüm alimlere tavsiyem, Allah ve Resulünün davasına sarılmaları ve bu aziz dava için mücadele etmeleridir.”

“Bilgisiz bir toplumun varlığını sürdürebilmesi mümkün değildir”

İlmin üstünlüğü, ilmin değeri ve ilmin toplum içerisindeki konumunun çok önemli olduğuna dikkat çeken bölge alimlerinden Molla Cemal Çınar, “Çünkü Allah'u Teâlâ Kur`an-ı Kerim`de ilme ne kadar değer verdiği ayeti kerimelerle bildiriyor. Yine Resulullah`ın (sav) hadisleriyle ve alimlerin tespitleriyle görünüyor. Bilgisiz bir toplumun varlığını sürdürebilmesi mümkün değildir. Müslüman bir toplumun ilmi çalışmalar içerisinde bulunabilmesi de temel dini bilgilerle ancak mümkün olabilir. Bu icazetlerin toplum içerisindeki önemi aslında çok önemlidir. Bu çeşit ilmi çalışmalar varsa o toplum, İslami toplum olarak varlığını sürdürebilir, yoksa sürdüremez. Asrımızda ihmal edilmiş ve birçok yerde gerçekten de dile getirilmesi bile unutulmuş bir üslup olarak bayanlara icazetin verilmesi, bayanlarımızın her yıl icazet alıp medreseden mezun olması ise toplum için gerçekten büyük bir beklentidir.” ifadelerini kullandı.

“İcazet alan kızlarımız çevrelerini ihya etme görevini üstlenmelidirler”

İcazet alan kızlara tavsiyelerde bulunan Çınar, devamında şunları kaydetti: “Toplumun yeniden merkezinden ihya edilmeye çalışıldığını rahatlıkla söyleyebiliyoruz. Bu bacılarımız eğitim safhasında eğitim almış oldukları eğitim, kültür, ahlak ve adabı gerek kılık kıyafetlerine, gerekse o narin duruşlarıyla göstermeleri gerekir. Toplum içerisinde şimdiye kadar eğitim gören bir talebe gözüyle kendilerine bakıyorlardı. Bundan sonra öğreten, her gittikleri yerde bir medrese açmaları, aldıkları tedrisatın aynısını götürüp kendi çevrelerini ihya etmek suretiyle aynı görevi yapmaları gereklidir.”

“Bizde ilim varsa ne nefsimiz ve ne de küfür bizi mağlup edemez”

İlimsiz hayatın, günahkârlık içerisinde olduğunu söyleyen Molla Münir Şanlı, insanın ilimle büyük mertebelere ulaşacağını belirtti. Şanlı, “İnsan ilimle şereflenir. Hele bu zamanda ilmin önemi daha çoktur. Çünkü küfür, hiçbir şekilde ve oyunlarıyla Müslümanları mağlup etmemiş. Ne zaman ki Müslümanları cahil ve ilimsiz bıraktılar, o zaman onları mağlup ettiler. Müslümanları, Kur`an-ın ilminden, hadislerin ilminden, tarihlerin ilminden, örf ve adetlerinden uzaklaştırdıkları için bugün Müslümanlar mağluptur. Özellikle bu zamanda gençlerin icazet alıp, ilimle büyümeleri çok önemlidir. Herkesin buna ihtiyacı var. Bunun üzerinde çok durmamız gerekir. Eğer ki, bizde ilim var ise hiçbir zaman ne nefsimiz ve ne de küfür bizi mağlup edemez. O yüzden kimin elinden ne geliyorsa yapsın ve ilmin hizmetinde olsun. Düşmanlarımıza ve küfre karşı galip gelebilmenin yolu budur. İcazet alan kızlarımıza tavsiyem, ilimleriyle amel etmeleri ve kendileri gibi talebeleri yetiştirmeleridir.” dedi.

Allah`ın dinini öğretmek peygamberlerin görevini yapmaktır

Son olarak Molla Beşir Şimşek de, şu ifadelere yer verdi:“Ömürlerinin en güzel vakitlerini yüce Allah`ın rızasını kazanma uğruna bu ilmi çalışmalara veren kardeşlerimizi tebrik ediyorum. Herkesin kazanamadığını, herkesin elde edemediğini aslında onlar elde etmişlerdir. Bunun farkında olmalarını istiyorum. Fakat özellikle bu kardeşlerimiz hakikaten bu ilmi almakla büyük bir emanetin altına da girdiklerinin farkında olmalarını istiyorum. İslam`a hizmet etmek, ilimle uğraşmak, insanlara yüce Allah`ın dinini öğretmek, bir nevi Peygamberimizin görevini üstlenmektir. Onların varisi olmaktır. Bu kardeşlerimiz de bu görevi taşıma durumuna geldiler. Bunu hakkıyla yerine getireceklerine inanıyorum. Toplumun bu karanlık cehalet içerisinde olduğu bir dönemde her birisinin içinde bulunduğu topluma birer ışık, birer nur, birer model olacaklarına temenni ediyorum. İlmin hakkını ameliyle, hayatıyla, yaşayışıyla, bundan sonra da topluma bu şekilde faydalı olacaklarını temenni ediyorum.” 

(M. Fatih Akgül - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir