İkinci çözüm paketi TBMM`ye sunulacak
Çözüm süreciyle ilgili yeni düzenlemeler geliyor. Buna göre; Çözüme yönelik yasal düzenlemeler yapılacak. Yerel yönetimlerin yetkileri artırılacak. Alevi açılımına yasal çerçeve kazandırılacak ve mal varlıkları için şeffaflık komisyonu kurulacak
Türkiye, bu yıl terörün son bulması, silahların toprağa gömülmesi yolunda tarihi adımlara tanıklık edecek. Hükümet, sürece yönelik kararlı adımlara bir yenisini ekliyor. Çözüme yönelik yasal düzenlemeler, şeffaflık, yerel yönetimler ve Alevi açılımına yönelik yasal çerçevenin yer aldığı dört ayaklı paket bu ay Meclis'e sunulacak. Pakette, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı'nca yürütülen çalışma kapsamında silahların bırakılması, dağdan inişin hangi zeminde gerçekleştirileceği tespitlerine yer verilecek. TCK, TMK'daki ilgili maddeler eve dönecekler için yeniden düzenlenirken, 18 yaş altı için sosyal, psikolojik yardımlar hızlandırılacak. "Terör örgütü üyeliğinin" net kriterlere bağlanacağı, "Kitleleri silah ve şiddete yöneltmeyen propaganda faaliyetlerin" suç kapsamına girmeyeceği şeklinde değişiklikler yapılması bekleniyor.
'SONUÇ ODAKLI' OLACAK
Hükümet seçimden önce çıkarmayı planladığı demokrasi paketi üzerinde çalışmalarına hız verdi. Paketle, demokratik siyaset önündeki engellerin kaldırılması, dağdan dönenmeler etkin pişmanlık dışında yeni bir formül sunulması, hasta tutsaklar konusu program ve takvime bağlanacak. Paketle, "hayata, siyasete, eve" dönüş için hukuki alt yapı netleştirilecek. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Türkiye'ye ilişkin düşünce ve ifade özgürlüğü başta olmak üzere ihlal kararları tek tek tarandı. Bu karalara neden olan ilgili yasa maddeleri elden geçirilirken, TCK, TMK'da köklü değişikliklere gidiliyor.
ŞEFFAF SİYASET ZAMANI
Paket kapsamında, siyasiler, bürokratlar, üst düzey yöeticilerin mal varlıklarını da denetleme yetkisine sahip Şeffaflık Komisyonu kurulması öngörülüyor. Meclis'te kurulacak bu komisyon mal varlığını gizleyenlere yönelik yaptırım yetkisine de sahip olacak.
DÖNÜŞE YASAL GÜVENCE GELİYOR
İlk kez "silahsızlanma" odaklı görüşmeler başlarken, yeni pakette İzleme Kurulu da korumaya alınacak. Terör örgütünün faaliyetleri nasıl ve nerede başlar, nerede biter konularının yeniden tanımlanması hedefleniyor. Silahlı örgüt üyeliği suç olmaktan çıkmayacak, belli bir süre içinde silahını bırakana yeni bir şans verilmesi çerçevesine oturtulacak. Genel af söz konusu olmayacak, TCK 220/6 ile silahlı örgüt üyelerinin kriterlerini belirleyen 314. maddenin yeniden düzenlenmesi öngörülüyor.
CEZALARI ARTIRAN MADDE
Terör suçlarındaki oranların yeniden düzenlenmesi öngörülüyor. Hukukçulara göre TMK'nın beşinci maddesi ve Ceza İnfaz Yasası'ndaki normal, örgütsel suçlara ilişkin üçte iki, dörtte üç ayrımının kaldırılması da sürece katkı sunacak. Bu arada uzun süredir tartışılan ağır hasta mahkümların tedavilerinin dışarıda devam etmesine olanak tanıyan düzenleme de bu pakette yer alacak.
ALEVİ AÇILIMI YASAL ÇERÇEVEYE OTURACAK
Süreceyönelik yasal düzenlemelerin yanı sıra Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Tunceli'den duyurduğu Alevi Açılımı'nın da yasal çerçevesi oluşturuluyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Tunceli'den duyurduğu Alevi açılımının yasal çerçevesi de bu pakette yer alıyor. Tekke ve Zaviyeler Kanunu'nda, "Dedelik" unvanının kullanılmasına ilişkin düzenleme yapılması bekleniyor. Cemevlerinin nereye bağlanacağı konusunda nihai kararı Alevi Dernekleri'nin vermesi öngörülüyor. Dedelerin eğitimi konusunda düzenleme yapılarak, Alevilik kültürü geliştirilecek.
YEREL YÖNETİM GÜÇLENECEK
Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi konusunda yeni adımlar atılması öngörülüyor. Türkiye, Avrupa Konseyi Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'nın 1988'de çekince koyarak imzaladı. Türkiye'nin 8 maddeye koyduğu çekince, bölge için sorun yaratacağı düşüncesi ile kaldırılmadı. Gelinen noktada bölünme, özerklik gibi korkuların yersiz olduğu uzmanlarca ortaya kondu. Şart, yerel yönetim sınırlarının, belediyelerin görevleri için yeterli idari yapılar ve kaynaklar bulunması, özetle idari ve mali özerkliklerini sağlamaya yönelik hükümler içeriyor.