• DOLAR 32.465
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2441.5
  • ...
Midyat`ta Mekke`nin Fethi kutlandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Midyat`ta İmam Hatip Mezunları Derneği, Mekke`nin fethinin 1384. yıldönümü münasebetiyle Hazreti Muhammed Camisinde bir program düzenledi. Programda Kur'an-ı Kerim okundu, ilahiler seslendirildi, Mekke`nin fethini anlatan bir konuşmalar yapıldı.

Program Ahmet Taşdemir, Ahmet İşler, Hüseyin Akman ve Riyad Tezcan hocaların Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Mardin`in mahalli sanatçısı Riyad Tezcan'ın seslendirdiği Talaelbedru ilahisinin ardından eğitimci yazar İbrahim İşler Mekke`nin Fethi konulu bir konuşma yaptı.

İşler, konuşmasında fetih sürecinde meydana gelen Hudeybiye Anlaşması, Rıdvan Biatı, Ebu Cendel hadisesi ve Mekk'nin fethi konusunda önemli bilgiler verdi.

“Müslümanlar bir binanın tuğlaları gibidirler”

Hudeybiye anlaşmasının önemine değinen İşler, Hazreti Peygamber ashabıyla Mekke`ye doğru yola çıkığında Mekke müşriklerinin Müslümanları Mekke`ye almama kararı aldıklarını ifade ederek, “Hazreti Peygamber Hazreti Osman`ı Mekke`ye göndererek Mekkelilere durumu anlatmasını ve kendilerine engel olmamalarını söylemesini istiyor. Hazreti Osman gidip kendilerine durumu arz edince ona diyorlar ki, sen isterse umreni yap ama Muhammed ve yanındakilere izin vermeyeceğiz. Hazreti Osman hayır, peygamberimiz ve yanındakiler umre yapmadan ben de yapmıyorum deyince onu hapse atıyorlar, üç gün hapiste tutuyorlar. Hazreti Osman`ın şehid edildiği haberi yayılıyor. Peygamberimiz (sav) hemen ashabı topluyor ve diyor ki, kanınızın son damlasına kadar sizden biat istiyorum. Ve Rıdvan Biatı dediğimiz hadise gerçekleşiyor. Bir Müslüman için yapılan bu biat bize şu mesajı veriyor, Müslümanlar bir binanın tuğlaları gibidirler. Ve bu biat hemen etkisini gösteriyor, Hazreti Osman serbest bırakılıyor. Bir heyet gönderiyorlar anlaşma için, heyetin başında da Süheyl Bin Amr var. Yapılan anlaşmaya göre, o yıl Müslümanlar Mekke`ye alınmayacak, umre bir yıl ertelenecek. 10 yıl Mekkeliler ve Medine`deki Müslümanlar arasında savaş olmayacak. Mekkeli müşriklerden kaçıp Medine`ye sığınan olursa geri iade edilecek. Medine`den kaçıp Mekkelilere sığınan olursa iade edilmeyecek.” dedi.

“Hudeybiye sayesinde İslam hızla yayılıyor”

Hudeybiye` nin bir fetih olduğunu belirten İşler, "Henüz yapılan anlaşmanın mürekkebi kurumadan Ebu Cendel isminde Mekke`de hapis tutulan Müslüman bir genç geliyor ve Hazreti Peygambere sığınıyor. Bu genç Sühey Bin Amr`ın oğlu onu geri istiyor ve geri verilmek zorunda kalınıyor. Peygamberimiz ihramlarınızdan çıkmak üzere traş olun, kurbanlarınızı kesin diyor. Ve Medine`ye dönüyorlar. Medine`ye dönerken Fetih Suresi iniyor. Hudeybiye gerçek bir fethe dönüşüyor. Çok kısa bir süre içerisinde İslam`ın çevreye yayıldığını görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Mekke`de Hazreti Peygamber yürek fethini gerçekleştiriyor”

Hudeybiye anlaşmasının müşrikler tarafından bozulduğunu dile getiren İşler, “Müşrikler Hudeybiye`yi bozuyor ve Hazreti Peygamber Mekke`yi fethetmek için yola çıkıyor. Ve Mekkelilere haber gönderiyor. Kim Hareme sığınırsa emniyette olacaktır. Kim evinin kapısını kapatırsa o yine emniyette olacaktır. Ve Hazreti Peygamber bu gün merhamet günüdür diyerek Kâbe`ye giriyor ve Kâbe`nin hem içini hem dışını putlardan temizliyor. Ve Hazreti Bilal`e ezan okutturuyor, orada toplanan Mekkelilere ey insanlar bu gün size ne yapmamı beklersiniz? Diyor. Senden hayırdan başka bir şey beklemiyoruz diyorlar. Peygamberimiz de, Hazreti Yusuf`un kardeşlerine dediği gibi 'Allah` tan size merhamet diliyorum, bu gün size kınama yoktur` diyor. Onları affediyor genel bir af ilan ediyor. Hatta bu genel aftan İkrime Bin Ebu Cehil, Hint ve Hazreti Hamza`nın katili Vahşi de faydalanıyor.

Kısaca burada Peygamberimiz yürek fethini gerçekleştiriyor, intikam peşinde koşmuyor.” şeklinde konuştu.

Kuran tilaveti, ilahi ve salavatların okunduğu program konuşmanın ardından Arapça, Türkçe ve Kürtçe yapılan dualarla sona erdi. (Adnan Oğuz - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir