`Güvenlik Paketi, 90`lı yıllara dönüş demektir`
İç Güvenlik Yasası`nda yapılmak istenen yeni düzenlemelerin hukuksuzlukları da beraberinde getireceğini savunan hukukçular, düzenleme ile 90`lı yıllara dönülmesinden endişe duyduklarını belirtiyor.
Meclis'teki yeni Güvenlik Paketi düzenlemesine tepkiler devam ediyor. Yapılmak istenen düzenlemeye sert tepki gösteren Şırnak Barosu Avukatlarından Bilal Aktuğ, düzenleme ile 90`lı yıllara dönüş sinyalleri verildiğini ifade etti.
“Güvenlik Yasası sorunu çözmez”
Yapılmak istenen değişiklikle özgürlük ve güvenlik dengesi açısından geriye dönüş olacağını dile getiren Aktuğ, “Özellikle kolluk güçlerine tanınan bu yetkiler bu anlamda hukuku özellikle kişilerin savunma hakkını askıya alabilecek niteliktedir. Nitekim 90`lı yıllarda bu mevcut yasalardan veya çıkarılmak istenen güvenlik paketinden çok daha ağır ceza hükümleri bulunmaktaydı. Nitekim o günden bugüne geldiğimiz sonuç açıkça ortadadır. Dolayısıyla eskiye dönmenin veya özgürlük alanını daha da daraltarak bu ülkede bir takım sorunların çözüleceğine olan inancın artık değişmesi gerektiği kanaatindeyim. Bu çıkarılacak veya bu haliyle çıkarılacak olan yasanın özellikle eskiden olduğu gibi gözaltı, gözaltındaki hak ihlalleri ve gözaltındaki faili meçhul-kayıplarla ilgili olarak kaygıları daha da beraberinde getireceğine inanıyorum. Eğer çözüm olsaydı, 90`lar da zaten bu iş çözülmüş olurdu.” diye konuştu.
“Toplum çözüm süreci hakkında bilgilendirilmiyor”
Çözüm süreci konusunda da birçok hatanın yapıldığına dikkat çeken Aktuğ, “Toplumun büyük bir kesimi çözüm sürecini desteklemektedir. Her ne kadar içeriğine ilişkin olarak dışarıya veya kamuoyuna yansıyan veya tartışılan çok konu olmasa da genel hatlarıyla toplumumuz çözüm sürecinden yanadır. Çözüm süreci hakkında hiçbir şey bilmediği halde çözüm sürecine ilişkin temel konularda çok da ciddi olarak bilgilendirilmediği halde süreci ciddi anlamda desteklemektedir. Dolayısıyla taraflara düşen, bu çözüm sürecine ilişkin olarak konuşulan, tartışılan veya perde arkasında konuşulan konuların en azından toplumun bilmesi gerektiği kadar konuların toplum önünde tartışılması, toplumun buna göre kendini hazırlamasıdır.” dedi.
Çözüm süreci konusunda mutlaka bilgilendirilemesi gerektiğini ifade eden Aktuğ, “Süreç inişli çıkışlı olduğu için belli dönemlerde bir takım ciddi problemleri de beraberinde getirmektedir. Özellikle 6-7 Ekim olaylarına baktığımızda süreçte ciddi bir anlamda kırılma yaşandı. Bu kırılmanın nedeni, toplumu bilgilendirmemekten kaynaklandı.” şeklinde belirtti. (İLKHA)