• DOLAR 34.485
  • EURO 36.594
  • ALTIN 2926.775
  • ...
Gençlerde spor, yaşlılarda kireçlenme, menisküs nedeni
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Menisküsler, diz ekleminde hem şok emici özelliği olan hem de stabiliteye katkıda bulunan hareketli kıkırdak parçalar. Her dizde iç ve dış olmak üzere 2 adet menisküs bulunuyor. Daha hareketli olduğu için en çok iç menüsküs yırtılıyor. Menisküsler genç yaşlarda spor aktiviteleriyle ilişkili travmalara bağlı olarak; yaşlılarda ise eklem kireçlenmesiyle ilişkili yıpranmalara bağlı olarak yırtılıyor.

Gençler ve yaşlılarda görülen menüsküs yırtıklarının farklı tedavileri olduğuna dikkat çeken Acıbadem Bursa Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Profesör Doktor Nadir Şener, “Gençlerde görülen yırtıklar sıklıkla ameliyat gerektirirken yaşlılarda görülen ve daha çok kireçlenme temelli ortaya çıkan yırtıklarda ameliyat gerekmeyebiliyor.” dedi.

Hafif türlerde yırtılma değil dejenerasyon meydana geliyor

Menisküsün yırtılınca yırtılan parçanın eklem arasına girerek ağrı, batma, takılma hissi, dizde güvensizlik hissi gibi sorunlar oluşturduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Nadir Şener “Yırtılan parçanın büyüklüğüne ve yırtığın yerine göre şikayetler değişebiliyor. Yırtık tanısı muayene ve MR ile konuluyor. Menisküs yırtıkları MR'da G1, G2, G3, G4 gibi tanımlarlar sınıflandırılıyor. G1 en hafifi, G4 ise en ağırı. Her ne kadar pek çok MR`da G1 ve G2 için yırtık yazsa da bunlar aslında yırtık değil dejenerasyon, yani menisküsün kalitesinin bozulmasının ifadesi. G3 ve G4 isimli türlerinde ise gerçekten yırtılma gerçekleşiyor.” İfadelerine ye verdi.

Tüm menüsküs yırtıkları ameliyat gerektirmiyor

G1 ve G2 türlerinde yırtılma fiziksel olarak henüz gerçekleşmediği için hemen ameliyat kararı vermemek gerektiğinin altını çizen Doktr Nadir Şener, “Öncelikle mutlaka ameliyatsız tedavi yöntemlerini denemek gerek. Eğer şikâyetler bu tedavilere rağmen geçmiyorsa ameliyat düşünülebilir. Bu tip yırtılmaların büyük çoğunluğu ameliyatsız tedaviye yanıt veriyor. Özellikle yaşlılarda eklem kireçlenmesi temelli görülen menüsküs yırtıklarında ameliyat kararını çok dikkatli vermek gerekiyor. Çünkü bu tip menisküs yırtıkları aynı güneşte kalmış ve esnekliğini kaybetmiş bir lastiğin ufalanması gibi çok parçalı ve kolayca dağılabilen bir yapıda oluyor. Bu nedenle bu tip yırtıkların pek çoğu ameliyatsız yöntemlerle kolayca eklem içinde ufalanıp dağılarak iyileşebiliyor. Yaşlı menisküs yırtıklarında ancak tedaviye yanıt alınmazsa ameliyat kararı vermek gerekiyor” şeklinde bilgilendirmede bulundu.

Kapalı yöntem ameliyat ile başarılı tedavi mümkün

Menisküs yırtıklarında “artroskopi”denilen kapalı ameliyat yönteminin kullanıldığını belirten Şener  “Komplikasyon oranı çok düşük olan bu yöntemde birkaç gün içinde iyileşme sağlanıyor ve başarı oranı çok yüksek.”şeklinde konuşarak Menisküs yırtığı tanısı konması durumunda belirlenecek tedavinin hastalığın durumuna göre iyi tahlil edilmesi gerektiğini belirtti.

 Profesör Doktor Nadir Şener, “Menisküs yaşa, meydana gelme sebebine ve derecesine göre farklı tedavi yöntemleri olan bir hastalık. Bu noktada doktor tarafından analizi iyi yapılmalı. Ameliyat gerektirmeyen durumlarda tedavisi iyi yapılmışsa başarılı tedavi oranı oldukça yüksek” diyerek sözlerini noktaladı. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir