Arabuluculuk yaygınlaşıyor
Mersin Arabulucular Derneği işbirliğinde düzenlenen arabuluculuk konulu seminerde Türkiye`de arabulucuğun yaygınlaştığı belirtildi.
Mersin Barosu Arabuluculuk Komisyonu ve Mersin Arabulucular Derneği işbirliğinde, “Arabuluculuk Uygulamaları ve Arabuluculuk Gelişim Süreci” konulu bir panel düzenlendi. Mersin Barosu Gökdelen Hizmet Binası`nda düzenlenen panele, Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Dairesi Başkanı Hakan Öztatar, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Üyesi Yurdagül Gündoğan, Mersin Barosu Başkanı Alpay Antmen, Mersin Arabulucular Derneği Başkanı Nuriye Bilgin ve diğer davetliler katıldı.
Panelin moderatörlüğünü TBB Yönetim Kurulu Üyesi Yurdagül Gündoğan yaparken, Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Dairesi Başkanı Hakan Öztatar ve Arabuluculuk Kurul Üyesi Turgay Bilge konuşmacı olarak katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan Mersin Barosu Başkanı Alpay Antmen, arabuluculuğun uzlaşma kültürünün yaşatılması olduğunu söyleyerek, kişilerin uzlaşmazlıklarını sulh ile çözmelerinin önemli olduğunu fakat arabuluculuk faaliyetlerinde tarafların avukatları ile bu işlemi yapmasının büyük önem taşıdığını dile getirdi. Avukatsız iş yapılmaması çağrısında bulunan Antmen, savunmanın uzlaşma ve toplumsal barışa katkı sunma adına tüm zorluklara rağmen görevlerini en iyi şekilde yapma gayretinde olduğunu vurguladı.
Arabuluculuk ile 200`e yakın dosya çözüldü
Panelde ilk olarak söz alan Daire Başkanı Öztatar, dünyada 160 ülkede uygulanan arabuluculuk sisteminin uzlaşı kültürünün yargı güvencesiyle vücut bulması olduğunu söyledi.
Arabuluculuğun bir nevi kazan kazan sistemi olduğunu vurgulayan Öztatar, “Şuana kadar 5 bin avukatımız mevcut olup, yeni yılda 2 bin yeni avukatımız daha arabuluculuk hizmeti verebilecektir. Ayrıca yine şuana kadar 200`ye yakın dosya arabuluculuk sistemi sayesinde çözülmüştür. Sistemin şuana kadar ki başarı oranı yüzde 95`dir. Bu sistem ile zamandan tasarruf sağlıyorsunuz ayrıca ekonomik bir sistem çünkü mahkeme masraf yok. En önemlisi toplumsal barışa katkı sunmuş oluyoruz. Uyuşmazlıklar arabuluculuk ile dostane bir şekilde biterken, yargının iş yükü de azalıyor. Avukatlar olarak şuna inanın; arabuluculuğun tadını alınca vazgeçemeyeceksiniz.” dedi.
“Toplumsal barış için uzlaşalım”
Avukatların bu müessesinin içerisinde yer alarak sahiplenmeleri gerektiğini kaydeden Özatar paneldeki sözlerini şöyle sürdürdü: “Ayrıca toplumun tüm kesimleri sistemi sahiplenmelidir. Özellikle sivil toplum kuruluşlarına büyük görevler düşmektedir. Bu anlamda kurum ve kuruluşlarla görüşmelerimiz sürüyor. Kurumlar içerisinde de arabulucu avukatlar görevlendirilir. Biz uygulamayı yaygınlaştırmak için adliyeler, barolar, işçi sendikaları, sanayi odaları içerisinde arabuluculuk merkezleri kurup, uyuşmazlıkların barışla çözümü için çaba sarf edeceğiz. Bu merkezlerden pilot il kapsamında öncelikle Mersin`de de merkez açmak istiyoruz. Yine AB destekleri ile bu hizmetin yaygınlaşması adına bir proje yürütecek ve Mersin`i de bu projeye dahil edeceğiz.”
Arabuluculuk Kurul Üyesi Turgay Bilge ise, “Avukatların mesleki itibarı ve toplumsal barışa katkılarını ortaya koymak için arabuluculuğu bir şans olarak görmelerini sağlayabileceğiz. Hakimlerimizin bu işe inanmaları ve sahiplenmeleri, arabuluculara ‘yetki aşımı` gözüyle bakmamaları çok önemli” dedi.
TBB Yönetim Kurulu üyesi Yurdagül Gündoğan, özellikle de en çok ihtiyaç duyulan şu günlerde toplumsal barış ve huzur için arabuluculuk sistemine büyük önem verdiklerini ve sahiplendiklerini söyledi.
Konuşmaların ardından Mersin Barosu Başkanı Alpay Antmen, konuşmacılara plaket takdim etti. (İLKHA)