• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
"Avrupa karma eğitime son verirken, Türkiye devam ediyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman’da faaliyet yürüten Eğitimciler Cemiyeti Başkanı Hasan Aydınlık, karma eğitimin her açıdan olumsuz ve bilimsel bir dayanağının olmamasına rağmen tamamen toplumun yapısını değiştirmek üzere getirildiğini vurgulayarak, bir an önce karma eğitimden vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.

Cumhuriyetin ilanıyla birlikte topluma zorlamayla dayatılan ilkelerinden bir tanesinin de karma eğitim olduğunu belirten Aydınlık, "Karma eğitimin her açıdan olumsuz ve bilimsel bir dayanağının olmamasına rağmen tamamen toplumun yapısını değiştirmek üzere getirildiğini görüyoruz. Yapılan araştırmalarda karma eğitimin eğitim-öğretim açısından olumsuz birçok tarafının olduğunu, öğrencinin başarısının azalttığını ve öğrenciler arasında birçok problemin yaygınlaşmasına neden olduğunu görmekteyiz. Tek cinsiyetli eğitimin yapıldığı okullara baktığımızda, karma okullara nazaran başarının daha da arttığını ve üniversiteye yerleşme oranının yükseldiğini rahat bir şekilde görebilmekteyiz." dedi.

Avrupa'daki okullarda yapılan araştırmada, tekli eğitimin yapıldığı okulların tümünde eğitimdeki başarının artığına dikkat çeken Aydınlık, bu durum göz önünde bulundurularak Türkiye'de de artık bir an önce tekli eğitime geçilmesi gerektiğinin altını çizdi.

"Tekli eğitime tepki ideolojik yaklaşımdan kaynaklanıyor"

Aydınlık, "Avrupa'da karma eğitim ve tekli eğitimin yapıldığı okullarda öğrenciler üzerinde yapılan araştırmanın tümünde, tekli eğitimin yapıldığı okullarda eğitimdeki başarının çok büyük bir oranda arttığını, ahlaki problemin azaldığını ve üniversiteye yerleşmenin, tamamıyla artığını görmekteyiz. Bu durum göz önünde bulundurularak, ülkemizde de bir an önce tekli eğitimin yasal alt yapısının hazırlanması gerekir. Avrupa ülkelerinin birçok okulunda tekli eğitimin yapıldığını görmekteyiz. Bizim ülkenin de Avrupa Birliği'ni hedef aldığını görmekteyiz. Madem ki Avrupa Birliği birçok konuda hedef gösterilmektedir, o zaman orada birçok okulda tekli eğitim yapıldığını biliyoruz ve bu tekli okulların da başarı oranlarının çok yüksek olduğunu görmekteyiz. O halde neden bizde tekli eğitime karşı bu kadar tepki gösteriliyor. Bu tepkinin yersiz olduğunu ve tamamen ideolojik yaklaşımdan kaynaklandığını biliyoruz. Avrupa ülkelerinde yapıldığı gibi bizim ülkemizde de tekli eğitime geçilmelidir." diye konuştu.

"İnançlı kesime mutlaka bu imkan sağlanmalıdır"

En kısa sürede karma eğitimden vazgeçilmesi gerektiğini vurgulayan Aydınlık, konuşmasının devamında,"En kısa zamanda karma eğitimden vazgeçilip, en azından bunu isteyen öğrenci ve ebeveynlere bir an önce rahat bir şekilde tekli eğitim yapabileceği imkanların mutlaka sağlanması gerekir. Hükümetin bir an önce bu konudaki yasal düzenlemeleri yapıp bu konuda da demokratik bir seçimi halkımıza sunmalı, inançlı kesime bu imkan mutlaka sağlanmalıdır. Bu da çok fazla zamana yayılmadan en kısa sürede gerçekleştirilmesi gereken acil konular arasında yer almalıdır." ifadelerini kullandı. (M.Fatih Akgül-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir