• DOLAR 34.447
  • EURO 36.303
  • ALTIN 2837.002
  • ...
Yapay akciğerle hayata tutundu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ADANA – Sıtma hastalığı sonucu ölümcül “ARDS” hastalığına yakalanan hastaya, Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesinde Türkiye’de ilk olarak uygulanan yöntemlerden biriyle yapay akciğer takıldı.

İş seyahati nedeniyle Tanzanya’ya giden 56 yaşındaki Selçuk Yıldırım Adana’ya dönüşünde sıtma hastalığına yakalandı. Çeşitli kliniklerde yapılan müdahalelerin ardından rahatsızlığı daha da ilerleyen Yıldırım ölümcül olarak seyreden ve akciğerlerin tamamen kapanarak nefes alınmamasına yol açan “ARDS” ye yakalandı. Son olarak Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesine sevk edilen Yıldırım’a adeta zamanla yarışılan bir süreçte Anesteziyoloji Anabilim Dalından Prof. Dr. Murat Gündüz eşliğinde supernova tedavi yöntemi ile yapay akciğer takıldı. Bu yöntem aynı zamanda Türkiye’de bir ilk olma özelliğini de taşıdı.

Yapay akciğer ile hayata tekrar dönen Selçuk Yıldırım ise kendisini yeni doğmuş gibi hissettiğini ifade ederek, sıtma sonucu ölümle pençeleşirken şimdi bu yeni uygulama ile kendisini son derece iyi hissettiğini vurguladı.

Operasyonu gerçekleştiren Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi Anesteziyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Gündüz ise hastanın tedavi gördüğü sırada sıtmaya bağlı ölümcül ağır “ARDS”nin hastalığı tetiklediğini, Akciğerin neredeyse tamamen fonksiyon göremediğini ifade etti. Bu tür hastaların bir bölümünde suni solunum cihazlarının da yetersiz kalabildiğine değinen Gündüz, böyle durumlarda yapay akciğer (ECMO) cihazları’nın hastaya ileri yaşam desteği sağladığını, yapay akciğer uygulamasının tedavi edici olmaktan çok akciğerin tedavisi için zaman kazandıran uygulamalar olarak klinik kullanımda yer bulmuş olan güncel tıp uygulamalarından biri olduğunun altını çizdi.

Gündüz sözlerini şöyle sürdürdü “Hastamızda yapay Akciğer yardımıyla yapay solunum cihazı kullanılarak akciğerin ultra korunması olarak bilinen tedavi yöntemi (supernova tedavi yöntemi) başarılı bir şekilde kullanılmıştır. Bu tedavi yöntemi ülkemizdeki ilk uygulamalardan biridir”

Çukurova Üniversitesi Anesteziyoloji Anabilim Dalına bağlı Yoğun Bakım Bilim Dalında gerçekleştirilen uygulamaların arkasında geniş bir akademik kadro ve sağlık çalışanından oluşan ekip desteği bulunduğuna dikkat çeken Gündüz, ünitede kendisinin yanı sıra Ana Bilim Dalı Başkanı Dekan Prof. Dr. Dilek Özcengiz, Uzm. Dr. Murat Ilgınel ve yan dal asistanı Uzm. Dr. Dursun Elmas’ın görev aldığını ifade etti. Gündüz ayrıca yapay “Kalp-Akciğer” uygulamalarında Kalp Damar Cerrahi Anabilim Dalı’nda görevli Prof. Dr. O. Kemal Salih, Prof. Dr. Hafize Yalınız, Doç. Dr. Hakan Poyrazoğlu, Yrd. Doç. Dr. Uğur Göçen, Uzm. Dr. Atakan Atalay’ın aktif rol aldığını belirtti. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir