• DOLAR 32.465
  • EURO 34.842
  • ALTIN 2453.279
  • ...
Kurbanlık Hayvan Nakillerinde Uyulması Gereken Kurallar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - İl Gıda, Tarım Hayvancılık Müdürlüğü`nden Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Ercan Ömeroğlu, yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle, Batman ve diğer illerde hayvan sevklerinde önemli miktarlarda artış meydana geldiğini belirterek, "Sağlık kontrolünden geçmemiş ve gerekli aşıları yapılmamış hayvanların yurtiçinde nakledilmeleri salgın hayvan hastalıklarının yayılmasında büyük rol oynamaktadır. Bu sebeple, kurbanlık hayvan nakilleriyle muhtemel bir hastalığın ilimize bulaşmasını önlemek için, aşağıda belirtilen hususların hayvan yetiştiricilerine, hayvan nakliyeciliği yapan araç sahiplerine ve kurbanlık alacak vatandaşlarımıza duyurulmasında fayda görülmüştür" dedi.

Başka il ve ilçelere yapılacak her türlü hayvan ve hayvansal madde sevklerinde; menşeine en yakın yerdeki İl Gıda, Tarım Hayvancılık Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şubesi veya İlçe Müdürlüklerinden Veteriner Sağlık Raporu alınması mecburi olduğu belirtilen açıklamada, aynı İlçe içinde yapılacak (köyden köye veya hayvan pazarına/mezbahaya) hayvan nakillerinde ise bağlı köy muhtarından ve Belediyelerden alınacak Menşe Belgesinin bulundurulması gerektiğini kaydedildi.

Ömeroğlu, sevk edilecek sığır cinsi hayvanların (sığır-manda) sevklerinden en fazla 6 ay önce Şap aşısı ile aşılanmış olmalarının gerektiğini belirterek, "Şap aşısı olmayan hayvanlara aşı yapılarak, aşı tatbik tarihinden sonraki 15. günden itibaren sevklerine izin verilecektir. Küçükbaş hayvanların (koyun-keçi) ise en fazla 6 ay, en az 15 gün önceden Şap aşısı ve hayatları boyunca en az bir kez de Koyun-Keçi Vebası aşısı yapılmış olmalıdır." dedi.

Ömeroğlu, Hayvanların Kulak Küpesi ve Hayvan Pasaportunun bulunmasının gerektiğini ve Trakya bölgesine hayvan nakillerinde ise bunların yanı sıra Bakanlık tarafından geçen yıl yayımlanan Genelgelerde belirtilen ilave özel şartlarında yerine getirilmesi zorunluluğu olduğunu söyledi.
Üreticilerin, İl / İlçe Müdürlüklerine müracaat etmeleri durumunda kendilerine her türlü yardımın yapıldığını ve belirtilen bu şartları haiz olmayan hayvanlar için kesinlikle veterinerin sağlık raporu düzenlenmeyeceğini dile getiren Ömeroğlu, "Kaçak sevk durumlarında ise 5996 sayılı kanunun 36. maddesi gereğince hayvan sahiplerine ve nakil vasıtaları sahiplerine idari para cezası verilmektedir. Ayrıca yine aynı kanun maddesi gereğince; tanımlattırılmamış yani numaralı kulak küpesi bulunmayan sığır cinsi hayvanlar ile koyun ve keçilerin nakil sırasında yakalanması hâlinde tüm masrafları sahibi tarafından karşılanarak en yakın kesimhanede kestirilerek, sahibine teslim edilmektedir." ifadelerini kullandı.
M. Sait Çelik - İLKHA 

Bu haberler de ilginizi çekebilir