• DOLAR 32.58
  • EURO 34.998
  • ALTIN 2436.353
  • ...
Diyarbakırlı STK'lar: Dicle Vadisi' ranta kurban ediliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Diyarbakır’da faaliyet gösteren ve aralarında Mimarlar Odası ve İnşaat Mühendisleri Odasının da bulunduğu 75 STK yaptıkları basın açıklamasıyla, Dicle Vadisi’nin imara açılmasına tepki gösterdi.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkan Yardımcısı Metin Aslan’ın okuduğu Basın açıklamasında, Diyarbakır’ın tarımsal üretiminin binlerce yıldır Dicle Nehri ve Dicle Vadisi’nden karşılandığı belirtilerek, Dicle Vadisinin tarım işlevinin binlerce yıllık önemini Asur yazılı kaynaklarında, Diyarbakır Ulu camiindeki Selçuklu kitabesinde ve Osmanlı kaynaklarında görülebileceği ifade edildi.

Kentin yaşam alanı olan Dicle Vadisi’nde yapılan lokal müdahalelere rağmen tarım alanı işlevleri binlerce yıldır değişmediğini belirten Aslan, bölgede özgünlük, bütünlük ile otantiklik gibi temel koruma kriterlerinin UNESCO için dayanak oluşturduğunu söyledi.

Dicle Vadisi’nin imara açılması UNESCO sürecini zora sokacak

Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri’nin Şubat 2014 tarihinde UNESCO Dünya Kültür Mirası’na resmen aday olduğunu belirten Aslan, “Kentin tüm bileşenleri katılım ve katkılarıyla hazırlanan ‘alan yönetim planı’ Ağustos 2014 tarihinde UNESCO’ya sunuldu. Bu planla da yerel yönetimler ve merkezi hükümet olarak UNESCO’ya alanın nasıl korunacağı konusunda taahhütte bulunulmuştur.” dedi.

Tarım arazisi imara açılıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Dicle Nehri üzerinde yer alan Sur ve Yenişehir ilçelerinin sınırları içerisinde yer alan 7 bin 517 dönümlük alanın tarım arazisi niteliğinden çıkarılmak için başvuru yapıldığını belirten Aslan, İl Toprak Koruma Kurulu’nun da bahsi geçen alanı tarım dışına çıkarma kararı aldığını belirtti.

Aslan, “Alınan bu kararla yeni düzenlemelerin yapılmasına ve yeni yapılaşmalara zemin hazırlanacaktır. Alanın otantikliği, özgünlüğü, bütünlüğü ve binlerce yılda oluşan ekosistemi bozulacak, Diyarbakır ve ülke açısından önemli ve prestiji yüksek olan UNESCO süreci riske edilecektir.” şeklinde konuştu.

Kentin yaşam kaynağı ranta kurban ediliyor

Alınan bu kararlarla kentin yaşam kaynağının ranta kurban edildiğini söyleyen Aslan, Alan yönetim planını, eşgüdüm ve denetleme kurulu olarak onaylayan kurumların, aynı zamanda toprak koruma kurulunda da kararlar aldığını iddia ederek, bu durum sorgulanması gerektiğini söyledi.

Bakanlıklara çağrı

İl Toprak Koruma Kurulu tarafından, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına onaylanması için gönderilen bu kararın onaylanmamasını da talep eden Aslan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker’i bu konuda duyarlı olmaya davet ettiğini belirterek, yasayı onaylamamasını istedi.

Açıklamanın sonunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve diğer ilgili tüm kurumlara da çağrıda bulunan Aslan, alan yönetim planında belirlendiği şekliyle Dicle Vadisinin bütünlüklü korunması yönündeki çalışmaların hayata geçirilmesini ve aykırı, yanlış uygulamaların giderilmesi için yerel yönetimleri de duyarlı olmaya çağırdı. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir