• DOLAR 32.582
  • EURO 35.019
  • ALTIN 2460.76
  • ...
MŞÜ'de 'Ortadoğu'daki Son Gelişmeler' konulu konferans
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MUŞ - Muş Alparslan Üniversitesinde (MŞÜ), "Ortadoğu'daki Son Gelişmeler" konulu konferans düzenlendi. Üniversitenin konferans salonunda gerçekleşen programa, Prof. Dr. Muhittin Ataman konuşmacı olarak katıldı.

Konuşmasını 3 ana bölüme ayıran Prof. Dr. Ataman, ilk olarak Ortadoğu'da son yıllarda yaşanan gelişmelere, isyan eden Arap halklarının isteklerine, son olarak da Ortadoğu'da IŞİD faktörü, Kobani boyutu ve Kürt siyasetine değindi.

“Arap halklarının talepleri; Allah, ekmek ve onur”
Arap baharı adı verilen süreci, Arap isyanları şeklinde tanımlayan Prof. Dr. Ataman, olayların Aralık 2010'da, Tunus'ta başladığını vurguladı. Ataman, Tunus’un eğitim seviyesinin çok yüksek olduğunu, aynı zamanda Türkiye'ye en çok benzeyen ya da benzetilmek istenen bir devlet olduğunu ifade etti.

İsyan çıkan devletlerin tamamının Cumhuriyet rejimiyle yönetildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Ataman, “Sokaklara dökülen halkların ne istediğini anlamak için attıkları sloganlar ve yazılan pankartlar incelendiğinde 3 ifade öne çıkıyor. Bunlar; Allah, ekmek ve onur kavramlarıdır.”dedi.  Ataman, "Allah, dinsel özgürlükleri sembolize eder. Bu halklara zorla batılılaşma ve modernleşme süreci yaşatıldı. Biz kendi ülkemizde de yaşadık. Ortadoğu'daki halklar buna ciddi tepki verdiler. Ekmek, ekonomik özgürlükleri temsil eder. Arap halkları ekonomik özgürlükten yoksundur. Bütün gelir, seçkinci azınlık tarafından kontrol ediliyor. Bütün yönetici aileler, ülkedeki zenginliğin tamamını kontrol ediyor. Onur kavramı ise siyasal ve sosyal özgürlükleri temsil eder. Dini ve ekonomik özgürlüğünüz varsa onura ihtiyacınız kalmaz diyebilirsiniz ancak öyle değil. Her şeyi olsa da 'onur' peşinde koşan kadın ve erkekler var. Halkların kendi kaderlerini kendi ellerinde bulundurma talebidir bu.”diye konuştu.

Konuşmasının son bölümünde bölgede yürütülen Kürt siyasetini de değerlendiren Prof. Dr. Ataman, IŞİD'in bölgeyi nasıl etkilediğine dair görüşlerini de paylaştı.  Kobani olaylarıyla birlikte yaşanan gelişmeleri, Kürt siyasetinin geldiği son durumu tarihçesiyle birlikte geniş bir bakış açısıyla değerlendiren Ataman, çözüm sürecine dair de görüşlerini dile getirdi.

Konuşmaların ardından konferans, soru bölümü ve plaket takdiminin ardından sona erdi. (M. Şirin Çağlayan-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir